Natália
1 °C
7 °C

Négy helyen robbantott egyszerre a Boko Haram

2015.10.02. 14:38

Négy öngyilkos merénylet történt egyszerre csütörtök éjszaka az északkelet-nigériai Maiduguriban, legalább 14 ember meghalt és közel negyvenen megsebesültek, írja az MTI.

A támadók egyszerre hozták működésbe a robbanószerkezeteket, kettő közül 18 éven aluli volt. A fegyveres erők szerint a Boko Haram iszlamista terrorszervezet áll a háttérben. A Boko Haram fegyveresei előzőleg mészárlást követett el Kirchinga városban, 11 ember vesztette életét.

A Boko Haram az év elején még egy Belgium nagyságú területet uralt Nigériában. A terrorszervezet évek óta harcot folytat Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Augusztus végén eldugott falvakban mészárolták le az ott élőket, egy hónapja viszont többen is megmenekültek a Boko Haram fogságából. 

Hivatalos adatok szerint a 2009 óta nagyjából 17 ezer ember halálát okozták a 175 milliós afrikai országban. Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin hadserege február elején szárazföldi és légi offenzívát indított a szélsőségesek visszaszorítására. 

Az ENSZ szerint a Boko Haram támadásai miatt 2,1 millió ember vált belső menekültté, köztük 1,4 millió gyermek, akiknek fele 5 év alatti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?