Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kirúgták a coming outoló papot a Vatikánból

2015.10.03. 18:15 Módosítva: 2015.10.03. 19:02

Menesztette a katolikus egyház Krzysztof Charamsa lengyel papot és teológust, aki a váláshoz és a melegekhez való viszonyulást tárgyaló vatikáni zsinat előestéjén jelentette be, hogy homoszexuális - írja a lengyel The News. 

„Nagyon felelőtlen döntés volt éppen most ilyen bejelentést tenni, mert ez hatalmas médianyomást helyez a zsinatra″, nyilatkozta a Vatikán szóvivője a sajtónak a pap elbocsátása kapcsán. 

A coming out nemcsak a férfi szexuális irányultsága miatt lehet problémás, hanem a cölibátus valószínűsíthető megszegése miatt sem éppen szerencsés: Charamsa azt is nyilvánosságra hozta, hogy van egy párja, méghozzá egy spanyol melegjogi aktivista. A papot egyelőre csak a vatikáni pozíciójából rúgták ki, a papi rendből nem lett kitaszítva, de a szóvivő utalt rá, hogy további intézkedéseket is fontolgatnak a renitens pappal szemben. A meleg pap a menesztés után egy római étteremben tartott sajtótájékoztatót, párjával együtt. Az eseményen elmondta, nagyon nehéz döntés volt a katolikus egyház homofób világában coming outolni, és hogy egy könyvet is írt a történetéről, amely lengyelül és olaszul jelenik majd meg.