Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Durva francia ítéletidő, utcán fulladt vízbe egy nő Cannes-ban

000 TS-Par8291759
2015.10.04. 12:14
Többen meghaltak és eltűntek a Dél-Franciaországban pusztító heves esőzésben. Utscákat, házakat, sőtz az autópályát is elárasztotta a víz. Hárman a kocsijukban, egy cannes-i asszony az utcán fulladt meg.

Zord időjárás pusztít Dél-Franciaországban a Földközi-tenger partvidékén. A helyszínre siető François Hollande francia elnök legfrissebb bejelentése szerint 16-an meghaltak, hárman eltűntek a hatalmas esőzések miat, de a szám még növekedhet - írta a Le Figaro.

A tűzoltók szerint három ember egy idősek otthonában halt meg Biot-ban, amikor az Antibes közeli épületet elárasztotta a víz. Egy negyedik ember, egy asszony Cannes-ban, az elárasztott utcán fulladt vízbe. Vallauris-Golfe-Juan-ban három embert a kocsijában találtak holtan - írta a Le Monde.

francia államfő Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel a helyszínre látogatott, együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és bejelentette, hogy a következő kormányülésen kihirdetik a természeti katasztrófahelyzetet és három hónapon belül kártérítéseket fizetnek a károsultaknak.

Kilépett a medréből a Brague folyó Antibes közelében és elárasztotta a város környékét. Kempingek sora került víz alá. A térségben két helikopter járőröz felmérve a keletkezett károkat, segítséget nyújtva az emberek kimenekítéséhez.

Antibes közelében az A8-as is autópályát elöntötte a víz.

Cannes térségében számos út szintén víz alatt áll.

A francia vasúttársaság (SNCF) jelezte, hogy tucatnyi vonat vesztegel utasokkal teli a pályaudvarokon Dél-Franciaországban. Toulon és Nizza között teljesen leállt a vonatközlekedést.

A cannes-i polgármesteri hivatal bejelentette, hogy a kialakult helyzetre tekintettel mozgósították a rendőrség és a katasztrófavédelem erőit a térségben.

A francia meteorológiai intézet jelentése szerint heves zivatarok söpörtek végig az ország délkeleti részén éjjel egy óra körül. Az éves csapadékmennyiség tíz százaléka esett le az utóbbi órákban. Cannes-ban néhány óra alatt 197 milliméter eső esett, vasárnap reggel mintegy 70 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, délutánra a lakások felében ismét volt áram, máshol napokig eltarthat a szolgáltatás helyreállítása.

A vihar, amely az olasz partok felé tart, a tengeren volt a leghevesebb.