Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Oroszország véletlenül lerakétázta Iránt

2015.10.08. 19:39

Az amerikai hadsereg és a hírszerzés információi szerint legalább négy orosz rakéta csapódott be Iránban. A rakéták célpontja Szíria lett volna. A CNN-nek nyilatkozó források egyike szerint nem sérült meg senki, a másik forrás szerint viszont ezt egyelőre nem lehet tudni, ahogy azt sem, hogy pontosan hol csapódtak be a rakéták.

Az orosz tengerészet szerda óta a Kaszpi-tengerről is támadja Bassár el-Aszad szíriai kormányfő ellenségeit Szíria területén. A rakéták Irak és Irán légterén is keresztülmennek, a csütörtökön kilőtt rakéták így valószínűleg valamilyen hiba folytán landolhattak a szintén Aszadot támogató Irán területén. Úgy tudni, hogy az oroszok először használták éles helyzetben a Kaliber típusú rakétáikat.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter csütörtökön a NATO brüsszeli képviseletén beszélt arról, hogy arra számít, hogy az oroszok napokon belül komoly veszteségeket szenvedhetnek el, ahogy egyre jobban belemennek a szíriai konfliktusba.

Egyre több amatőr lépés

Carter Moszkvának is beszólt, amiért szerinte "egyre több az amatőr lépés" az orosz hadsereg részéről. Példaként azt említette, amikor egy orosz vadászgép engedély nélkül repült be a török légtérbe, illetve azt is kifogásolta, hogy az oroszok előzetes figyelmeztetés nélkül lőttek ki rakétákat a Kaszpi-tengerről.

http://mapsontheweb.zoom-maps.com/post/130749537444/path-of-russian-missiles-fired-from-caspian-sea-to

Az amerikai külügyminisztérium szerdán ismételten aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz harci gépek által Szíriában végrehajtott légicsapások több mint 90 százaléka nem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vagy az al-Kaida terrorszervezet helyi szárnyának állásai ellen irányul, ahogy azt állítják, hanem elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői ellen harcoló mérsékelt felkelőket ellen. Carter azt mondta, hogy emiatt nincs esély arra, hogy az USA összehangolja Oroszországgal a katonai stratégiáját Szíriában.

A napokban nem ez az első félrement bombázás: az USA a hétvégén egy észak-afganisztáni kórházat bombázott le tévesen.  

Oroszország, Irán: pszichológiai hadviselés

Oroszország tagadja, hogy a rakéták eredeti célpontjuk helyett Iránban csapódtak volna be. Az orosz védelmi minisztérium a Facebookon azt írta: „Bármilyen kellemetlen és váratlan a Pentagonban és Langleyben (azaz a CIA központjában) dolgozó kollégáink számára, precíziós fegyverekkel végrehajtott tegnapi támadásunk minden rakétája célba ért.”

Az iráni félig-meddig állami Fars hírügynökség szintén arról számolt be, hogy az ország védelmi minisztériuma visszautasította az értesülést. Mint írták, az a „nyugat pszichológiai hadviselésének részei”. Az értesülést a Pentagon és az amerikai külügyminisztérium sem kommentálta., írja a Guardian.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter pénteken bejelentette: Franciaország légi csapással sújtott egy iszlám Állam-kiképzőtábort Szíriában. „Franciaország tegnap éjjel lecsapott az Iszlám Államra Rakkában. Ez nem az első alkalom, de nem is az utolsó” – fogalmazott.