Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Tüzet nyitottak a palesztinokra a Gázai övezetben: 3 halott, 17 sebesült

2015.10.09. 12:58 Módosítva: 2015.10.09. 15:18

Múlt szombaton kezdődött a késeléses merényletsorozat Izraelben, aminek eddig 13 sebesültje van. Pénteken Jeruzsálem belvárosában egy 14 éves zsidó fiút támadott meg egy palesztin, akit később elfogtak. Az AP tudósítása szerint két másik palesztint pedig lelőttek a rendőrök, miután megkéseltek egy hivatalnokot, illetve egy biztonsági őrt.

De ma fordult a trend is, eddig csak palesztinok támadtak meg zsidókat, ma azonban egy izraeli férfi késelt meg négy embert, köztük három palesztin és egy beduin munkást Dimónában, közölte a Haarezt. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozottan elítélte a támadást, mint mondta, mindenkivel szemben a legszigorúbban fognak eljárni.

Pénteken a déli ima után több tucat palesztin fiatal kövekkel kezdte dobálni a Gázai övezet keleti részén az izraeli hadsereg határ menti állásait, mire az izraeli katonák tüzet nyitottak és megöltek három fiatalt, 17-et pedig megsebesítettek. Az izraeli-palesztin feszültség legutóbbi kiéleződése óta most először haltak meg palesztinok a Gázai övezetben.

Az izraeli-palesztin feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók. Az izraeli hatóságok két, palesztinok által elkövetett halálos merénylet után vasárnap két napra megtiltották a jeruzsálemi óvárosba, és ezáltal a Templomhegyre való belépést a ciszjordániai palesztinok számára.  Országszerte pedig jelentős számú izraeli palesztin tüntetett az elmúlt napokban a palesztin fennhatóságú Ciszjordánia, valamint Kelet-Jeruzsálem palesztin részének izraeli megszállása ellen.

A harmadik intifádáról szóló elemző cikkünket itt olvashatja el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport