Új egységkormány alakult Líbiában

2015.10.09. 06:45
Bernardino León, az ENSZ líbiai különmegbízottja bejelentette az évek óta káoszban őrlődő észak-afrikai ország új nemzeti egységkormányát. Az új kormány megalakulása a remények szerint fontos lépés lehet a belpolitikai helyzet rendezése felé a rivális csoportok által megosztott Líbiában. Eddig két kormány és két parlament működött az országban.

Bernardino León péntekre virradó éjjel, a szembenálló líbiai csoportok által folytatott béketárgyalások helyszínén, Marokkóban ismertette a kabinet névsorát. Az új kormányt eszerint Fájez el-Szaradzs fogja vezetni, és három helyettese lesz, akik az ország három nagy térségét képviselik majd. A kormánynak két nő tagja is lesz - írta az MTI.

Egy év alatt több mint 150 líbiai elöljáróval dolgoztunk együtt az ország összes régiójából, s most végre elérkezett a pillanat, hogy nemzeti egységkormányt jelöljünk - közölte az ENSZ-megbízott. Az egyik kormányfőhelyettes-jelölt ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a munka neheze csak most jön.

Az egységkormányt a szembenálló felek tárgyalói ugyan jóváhagyták, de a hivatalba lépéséhez mindkét rivális líbiai parlamentnek is el kell fogadnia. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a fővárost, Tripolit kézben tartó iszlamista fegyveresek által létrehozott, nemzetközileg el nem ismert törvényhozás, az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) is áldását adja-e a kabinetre, habár a kormány soraiban a CGN emberei is ott vannak.

Az egymással harcoló líbiai frakciók egy hónappal ezelőtt jutottak egyezségre a megbékélés főbb kérdéseiről az országban dúló politikai és fegyveres konfliktus lezárását célzó, az ENSZ közvetítésével folyó tárgyalásokon Marokkóban. A líbiai felek - az ENSZ több hónapos közvetítése nyomán - ezt megelőzően júliusban parafáltak egy megbékélési megállapodást Marokkóban, amelyet azonban nem írtak alá az Általános Nemzeti Kongresszus képviselői.

Eddig két kormány, két parlament volt

Az észak-afrikai országban a korábbi diktátor, Moammer Kadhafi 2011 augusztusi meggyilkolása után hatalmi harc alakult ki. Eddig két kormány és két parlament működött Líbiában, több fegyveres csoport harcol folyamatosan egymás ellen a területek és gazdasági források ellenőrzéséért, és egyes városokban megvetette a lábát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet is.

Az egyik kormány a fővárosban működik, a Fadzsr Líbia iszlamista fegyveres szövetség vezetésével, amely tavaly augusztusban foglalta el Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított. A nemzetközi közösség által elismert törvényhozás és kormány székhelye a kelet-líbiai Tobrukban van. Ugyanakkor az ország egy jelentős részére nem terjed ki e két kormány hatalma sem, és Líbia partszakaszának egy részét szélsőséges erők ellenőrzik.  • Tippek
  • Árfolyam