Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A horvát miniszterelnök megint nekiment Magyarországnak

2015.10.10. 18:36

Zoran Milanovic, a  horvát miniszterelnök szombaton újra Magyarországot és kormányát vette célba, amikor újságíróknak nyilatkozott. Az MTI szerint ezeket mondta:

  •  "Magyarország jó volt Horvátországhoz a délszláv háborúban, mert ez nem került neki semmibe, most azonban akadályozza az igazságügyi együttműködést".
  • Nem ő vagy a kormánya a felelős azért, hogy megromlott a viszony Magyarország és Horvátország között. Ennek szerinte az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), Ivo Sanader volt kormányfő, a budapesti kormány és Orbán Viktor az oka. A megromlott viszonyt Milanovic az INA olajipari vállalat körüli korrupcióvádas üggyel hozza összefüggésbe és azzal, hogy Budapest visszautasítja az együttműködést a horvát igazságszolgáltatással. Szerinte Magyarország rejtegeti a Mol magyar olajipari vállalat elnökét. A horvát ügyészség tavaly márciusban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. A Mol Nyrt. visszautasította a vádakat.
  • Horvátországban jobban működik a jogállamiság mint Magyarországon. Milanovic szerint ugyanis a horvát igazságügy független, míg a magyart befolyásolja a politika. "Ezek olyan dolgok, amelyekről nyíltan kell beszélni, mert nem tegnap óta tart, tudjuk már évek óta, ezért nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk".
  • "Az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet". (Miután egy újságíró megkérdezte, mit szól hozzá, hogy a magyar külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, amiért ő pénteken azt mondta: "Magyarország Európa vakbele".)
  • Az ő kormánya Németország, Ausztria és az EU szellemében politizál. "A másik oldalon egy olyan ország áll, amelyet 60 évvel ezelőtt legázoltak a szovjet tankok, ugyanakkor mégsem épített drótkerítést senki köréjük". A határok nyitva voltak és több ezer magyar jött akkor Horvátországba, és senki sem küldte őket vissza.