Katasztrófarekord dőlt a haddzson

000 Nic6489380
2015.10.10. 08:36
A szaúdi hatóságok által hivatalosan közölt 769 majdnem kétszerese, mintegy másfél ezer ember veszthette életét két héttel ezelőtt a mekkai zarándoklaton történt tülekedés során Minában - közölte saját számításaira hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

Az AP összesítése szerint legalább 1470 ember halt meg a háddzs (a hagyományos éves muszlim zarándoklat) alatt, szeptember 24-én bekövetkezett minai tragédiában. Mivel több száz zarándokot továbbra is eltűntként tartanak nyilván, a végső szám még ennél is magasabb lehet - jegyezte meg az AP szombatra virradó éjjel közzétett jelentésére alapozva az MTI.

Az AP összesítése 19 olyan ország által közölt adatokat tartalmazza, amelynek állampolgárai részt vettek a zarándoklaton.

A szaúdi hatóságok nem kommentálták a hírügynökség állítását. Korábban Rijád többször megerősítette, hogy a két nappal a tragédia után, szeptember 26-án nyilvánosságra hozott hivatalos áldozatszámot továbbra is valósnak tartja.

Ha az AP számai bizonyulnak valósnak, akkor az idei minden idők legsúlyosabb tömegtragédiája a mekkai zarándoklatok történetében. Feljegyzések szerint az eddigi legsúlyosabb tömegpánikban 1426 ember halt meg 1990-ben.

Irán korábban azzal vádolta meg a legfőbb térségbeli riválisának számító Szaúd-Arábiát, hogy a hibás szervezés vezetett a tülekedéshez. Teherán úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok megpróbálják kozmetikázni a halottak számára vonatkozó adatokat, iráni számítások szerint ugyanis a halálos áldozatok száma meghaladja a 4700-at. Utóbbi állítását azonban semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá a perzsa állam.

A rijádi belügyminisztérium szerint a tragédia azért következett be, mert a zarándokok két nagy csoportja szembetalálkozott egy útkereszteződésben. Egy szemtanú szerint a zarándokok két hulláma egymással ellentétes irányban haladt, és a hátul jövők nyomása miatt már nem tudott kitérni egymás elől. Egy libanoni lap ezzel szemben azt írta, hogy a zűrzavar akkor támadt, amikor a zarándoklat helyszínére érkezett a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg, 200 katonából és 150 rendőrből álló népes kíséretével. Ezt a szaúdi hatóságok cáfolták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport