86 halott a felrobbantott ankarai béketüntetésen

2015.10.10. 10:09 Módosítva: 2015.10.10. 15:19

Két robbanás rázta meg a török fővárost szombat reggel, írja az MTI. A BBC az Anadolu Agency nevű török hírportál alapján azt írja, hogy a robbanások helyszíne az ankarai főpályaudvarhoz közeli forgalmas útkereszteződés volt. A robbanásokat török bizonsági szakértők szerint öngyilkos merénylőkre erősített nagy erejű bombák okozták. A terrorakcióban 186-an megsebesültek, és a török egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 86-an meghaltak, írja a Reuters alapján a Breakingnews.com. 

A CNN Türk hírtelevízió szerint a valószínűsíthető terrortámadás helyszíne egy béketüntetés gyülekezőhelye volt, melynek résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek közti konfliktus ellen tiltakoztak. Eddig még egy szervezet sem vállalta magára a robbantást.

Az egyik robbanásról felvétel is készült, ami eredetileg a tüntetők akcióját akarta megörökíteni, de a békés performansz alatt a háttérben felrobbant az első bomba.

A tüntetést több párt (köztük a mérsékelt kurd HDP) és civil szervezet szervezte közösen azzal a céllal, hogy békét követeljenek a a török hatóságok és a PKK nevű fegyveres kurd szervezet között. 

A robbanás utáni káoszt a hatóságok sem segítettek elrendezni, a HDP twitteres beszámolói alapján a rendőrök a levegőbe lövöldöztek, és olyan is előfordult, hogy sebesülteket menteni próbáló emberket vertek meg.

A legutóbb ehhez hasonló merénylet nyár elején történt Diyarbakir városában. Néhány elemző mostanában jelezte, hogy Törökország újabb terrortámadások célpontjává válhat, mivel a közelmúltban az USA rendelkezésére bocsátották egy légitámaszpontjukat, hogy onnan bombázzák az Iszlám Állam csapatait. Arról, hogy hogy húzta magára Törökország az Iszlám Állam egész problematikáját, ebben a cikkünkben olvashat utána részletesebben.

Az országban jövő hónapban újra választásokat tartanak, mivel a júniusi választásokon egy párt sem szerzett abszolút többséget, és koalíciót sem alakítottak, így nem jött létre kormányzóképes erő.   • Tippek
  • Árfolyam