Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ledől a baloldal bécsi bástyája is?

2015.10.11. 08:10
Óriási tétje van a mai bécsi tartományi választásoknak. Az osztrák fővárost 1945 óta a szociáldemokraták irányítják, de most elképzelhető, hogy a brutálisan erősödő bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt itt is legyőzi őket.

Bécs ugyan a legkisebb területű osztrák tartomány, de a 1,8 milliós lakosságszám alapján a legnagyobb népességű. A szociáldemokraták sorozatos veszteségei, legutóbb Felső-Ausztriában, és az osztrák Szabadságpárt rendkívüli megerősödése az osztrák nagykoalíciós kormány és Werner Faymann szociáldemokrata kancellár sorsát is befolyásolhatják. Ha Bécsben nem tartják meg többségüket, akkor a kilencből már csak két olyan osztrák tartomány lesz, ahol a szocdemek kormányoznak (Burgenland és Karintia).  

Fotó: Patrick Domingo / AFP

Az osztrák szövetségi kormányt az is gyengíti, hogy a nagykoalíció másik pártja, az Osztrák Néppárt is komoly veszteségeket szenvedett az idei tartományi választásokon. A menekültügy ráadásul bebizonyította, hogy a válság kezelésében elég éles a nézetkülönbség a két párt között.    

Fej-fej mellett

Bécsben a szociáldemokraták 2005-ben még közel a szavazatok 50 százalékát kapták meg. 2010-re abszolút többségüket elveszítették, így akkor már csak a Zöldekkel együtt tudtak tovább kormányozni.

Más tartományokhoz hasonlóan Bécsben is jelentősen megerősödött a jobboldali-bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ): korábbi 15 százalékos eredményüket 2010-re 10 százalékkal tornázták fel. Az FPÖ rohamos erősödését jól mutatja, hogy az év elején az SPÖ még 16 százalékos előnyben volt a bevándorlásellenes párttal szemben. A mostani közvélemény-kutatások azonban már fej-fej melletti küzdelmet mutatnak. 

 

Elvileg nem lehetne kizárni azt sem, hogy a szociáldemokraták a szabadságpárttal alkossanak koalíciót: Burgenlandban például sikerült megállapodniuk. Bécs polgármestere azonban már most kizárt mindenféle együttműködést az FPÖ-vel

100 mandátum sorsa a tét

A választásokon nyolc párt indul a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpárt (FPÖ), a Zöldek, és a néppárt (ÖVP) mellett ringbe száll a liberális NEOS, a Bécs Másképpen, a kalózpárt és az igazi zöldek által létrehozott Együtt Bécsért, és a szabad választójogért küzdő, de radikálisok által támogatott WWW (Wir wollen wahlfreihet - Szabad Választást Akarunk).

A választáson 1,3 millióan vehetnek részt, Ausztriában 16 éves kortól lehet szavazni. Most a városi szenátust és a kerületi képviselő-testületeket választják meg. Bécs sajátos helyzete miatt a városi szenátus egyben a tartomány parlamentje is lesz, a polgármester pedig a tartományfőnök. A polgármester-tartományfőnököt nem közvetlenül választják, az a kormányzóképes legerősebb párt jelöltje lesz. A városi szenátusban 100 mandátum sorsa dől el. A helyek most így oszlanak el: SPÖ 49, Zöldek 11, ÖVP 13, FPÖ 27. 

A veterán polgármester és a reppelő populista

Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere és tartományfője 21 éve van hivatalban. Az értékelések szerint jól kezelte az Ausztrián és az osztrák fővároson áthaladó menekültáradatot. A szeptemberi eleji roham első napjait kivéve nem láthatók sem a pályaudvarokon, sem az utcán menekültek, és a naponta érkező több ezer embernek nagy erőfeszítések árán, de tudtak szállást adni. Häupl hozzállása a dologhoz az, hogy a menekültek több mint 95 százaléka úgyis Németországba tart, így Bécset az ellátáson és a továbbutaztatáson kívül ez a folyamat nem terheli tartósan.  

Häupl ellenfele maga az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. A fogtechnikusból politikussá lett Heinz-Christian Strachét korábban az FPÖ-t felfuttató Jörg Haider "olcsóbb kiadásaként" emlegették, ma azonban már megkerülhetetlen tényezője az osztrák országos politikának.

Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache

Bécs közel 1,8 milliós lakosságából kb. 700 ezer ember számít "migrációs hátterűnek". Közülük kb. 80 ezer a török és kb. 180 ezer az egykori Jugoszláviából érkezett menekült. A párt bevándorlásellenes politikája cizelláltabb annál, minthogy egyszerű fekete-fehér fogalmakkal leírható lenne. Strache Orbán Viktor kerítésének az egyik legnagyobb támogatója, Orbán azonban szeptemberben végül lemondott a vele való bécsi találkozóról, mert a szociáldemokrata kancellártól akart támogatást szerezni

Strache gyakran hangsúlyozza, hogy nem a bevándorlók ellen van, hanem az átgondolatlan és elhibázott bevándorláspolitika ellen. A párt éles különbséget tesz a délszláv országokból érkezett, keresztény és nagyrészt dolgozó bevándorlók, és a törökök között. Strache a kampányban szövetséget is kötött a szerb kisebbség képviselőivel, miközben kikelt Bécs iszlamizálódása és a török "vendégmunkanélküliség" ellen, lévén a törököknek csak 30 százaléka dolgozik. Strache kifejezetten népszerű a fiatalok között, klubokban csinos szőke nők dekoltázsára osztogat autogrammokat, és a mostani kampányban is rappel a Kék Duna keringő dallamára.  

   

Kétharmad elégedetlen a kormánnyal

A mostani bécsi kampányt egyértelműen a menekültügy dominálta. Felmérések szerint az osztrákok 80 százaléka aggódik az országot érintő menekülthullám miatt. A Marketagent piackutató online felmérése szerint leginkább az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói aggódnak, a szimpatizánsok 96 százaléka. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatóinak 76, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szavazóinak 72 százaléka, a Zöldeket támogatók közül pedig 58 százalék nyugtalan a mostani helyzet miatt. 

Fotó: Joe Klamar / AFP

Ausztriában tízből nyolcan a jelenlegi válság kiéleződésétől tartanak. A megkérdezettek kevesebb mint ötven százaléka számít arra, hogy lenyugszanak a kedélyek.  A megkérdezettek több mint a fele nem gondolja azt, hogy Ausztriának előnye származhatna a menekültek befogadásából, a megkérdezettek 61 százaléka nyugtalan az iszlám elterjedése miatt, és csupán a válaszadók 4,5 százalékának nincsenek személyes fenntartásai a menekültekkel szemben.

És még valami: a válaszadók kétharmada nem elégedett az osztrák kormány menekültügyi intézkedéseivel, háromnegyedük nem bízik abban, hogy a kormány értelmes koncepciót dolgoz ki rá. A mai választás a korábban Magyarországot élesen bíráló Werner Faymann osztrák kancellár politikai karrierjét is befolyásolni fogja. A menekültválság kezelésében szorosan Angela Merkel befogadó politikáját követő és ezért sokat bírált Werner Faymann az utóbbi időben saját pozíciói megerősítésén dogozott.

Szövetségeseket keresett a szakszervezetek körében és a mostani szocdem polgármestert kritizáló egyik kerületi polgármester személyében. Faymannt az is veszélyezteti, hogy a párton belül van alternatívája,  Christian Kern  az osztrák vasutak mostani vezetőjét olyan vetélytársnak tartják, akire lecserélhető lenne a kancellár. Ezt ugyanakkor a menekültválság kellős közepén a többség nem tartaná bölcs lépésnek.