Kázmér
-1 °C
16 °C

A cseh védelmi miniszter azt hallotta Simicskó Istvántól, hogy az oroszok buszoztatják a menekülteket

2015.10.11. 13:16

A Balkánról Nyugat-Európába tartó, menekülteket szállító autóbuszokat Oroszország finanszírozhatja, nyilatkozta a Mladá Fronta Dnes hétvégéi számában a cseh védelmi miniszter (a print lapban megjelent interjúból itt olvasható cseh nyelven lapszemle).

Martin Stropnický azt mondta: „a magyar védelmi minisztertől kaptam ezt a hírt, amelyet nem tudok száz százalékig megerősíteni, de nincs okom, hogy ne bízzak meg kollégám szavaiban”. Felidézte, hogy a Balkán területén, nem kis létszámban, autóbuszok jelentek meg, és „senki nem tudja, hogy ezek az autóbuszok honnan kerültek oda, de elég valószínű, hogy Oroszország pénzelhette a projektet. A hatalmas emberáradatot ilyen módon szállították a schengeni határhoz” – nyilatkozta az MF Dnesnek Stropnický.

A cseh miniszter a jobbközép lappal folytatott beszélgetése során még jelezte, hogy az ilyen és ehhez hasonló eszközök bevetése Oroszország érdekében áll, mert Stropnický szerint segíti az EU lassú szétesését. 

Az Index kérdésére a magyar honvédelmi tárca úgy reagált, hogy a cseh politikus szavai félreértésen alapulhatnak. Lapunknak elküldött válaszuk szerint „a NATO védelmi minisztereinek csütörtökön megtartott brüsszeli tanácskozásán általában volt szó Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalásáról. Ennek kapcsán több ország vezetői részéről megfogalmazódott olyan álláspont, hogy az orosz beavatkozásnak lehet olyan következménye, hogy fokozódik a migrációs nyomás Európán”.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy Simicskó István még ilyen utalás nem volt. És bár a védelmi miniszterek tanácskozását követően „a cseh és a magyar delegáció között sor került bilaterális megbeszélésre is”, azon „a magyar honvédelmi miniszter részéről nem hangzott el” olyan kijelentés, amit a cseh kollégája neki tulajdonít.