Olivér
5 °C
8 °C

Elegánsan kezeli Ferenc pápa a támadásokat

2015.10.14. 12:42 Módosítva: 2015-10-14 12:42:41

A vatikáni ügyekben jól informált lapok szerdán Ferenc pápával szemben álló egyházi és világi csoportokról cikkeztek - írja az MTI. A feszültség egy levél miatt alakult ki, amit bíborosok egy csoportja írt a pápának a Vatikánban jelenleg zajló püspöki szinódussal kapcsolatban. A levelet tizenhárom bíboros még a szinódus előtt címezte a pápának módszertani és doktrinális fenntartásaik kifejezésére.

A levél kikerülése után Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa és a levél egyik állítólagos aláírója újabb "Vatileaks-botrányról" beszélt. A szintén bizalmas vatikáni dokumentumok sajtóközlése miatt 2012-ben kirobbant "Vatileakset" XVI. Benedek pápa lemondása követte 2013 februárjában. 

A Corriere della Sera szerint Ferenc pápát ellenségek veszik körül, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják az "egyházat megtisztítani akaró" egyházfőt. A lap a pápa elleni támadásként értékeli, hogy Krzysztof Charamsa lengyel pap éppen a családról szóló szinódus kezdetén jelentette be, hogy meleg, és homofóbiával vádolta a Vatikánt. "A cél olyan benyomás keltése, hogy mindegy, ki a pápa, Bergoglio vagy Ratzinger, az egyházban semmi nem változik" - írta a lap. 

A La Repubblica is a pápa ellenségeiről írt, akiknek manőverei Ferenc pápa karizmájának és erejének gyengítését szolgálják. A lap szerint az egyházfőt a Vatikánban a mai napig "argentin pápának" nevezik, ezzel fejezve ki a római kúria vele szembeni távolságtartását.

Ferenc pápa a bocsánatkéréssel kezdte a Szent Péter teret megtöltő hívőkhöz intézett beszédét
, azonban nem részletezte a bocsánatkérés okát. Kijelentései részben a Róma városában történt korrupciós botrányra utalhatnak, amely pénteken Ignazio Marino római főpolgármester lemondásához vezetett, részben pedig a mostani konfliktusra. 

Ferenc pápa ugyanakkor "elviselhetetlennek" nevezte azokat a botrányokat is, amelyek "gyermekeket sebeznek meg". A családról szóló rendes püspöki szinódussal kapcsolatban Ferenc pápa arra kérte a hívőket, imádkozzanak, hogy a tanácskozás olyan döntéseket hozzon, amelyek a legjobbak a családok számára. Az egyházfő kijelentette: "A családot védelmezve az emberiséget oltalmazzuk".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?