Hugó
-4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Elegánsan kezeli Ferenc pápa a támadásokat

2015.10.14. 12:42 Módosítva: 2015.10.14. 12:42

A vatikáni ügyekben jól informált lapok szerdán Ferenc pápával szemben álló egyházi és világi csoportokról cikkeztek - írja az MTI. A feszültség egy levél miatt alakult ki, amit bíborosok egy csoportja írt a pápának a Vatikánban jelenleg zajló püspöki szinódussal kapcsolatban. A levelet tizenhárom bíboros még a szinódus előtt címezte a pápának módszertani és doktrinális fenntartásaik kifejezésére.

A levél kikerülése után Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa és a levél egyik állítólagos aláírója újabb "Vatileaks-botrányról" beszélt. A szintén bizalmas vatikáni dokumentumok sajtóközlése miatt 2012-ben kirobbant "Vatileakset" XVI. Benedek pápa lemondása követte 2013 februárjában. 

A Corriere della Sera szerint Ferenc pápát ellenségek veszik körül, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják az "egyházat megtisztítani akaró" egyházfőt. A lap a pápa elleni támadásként értékeli, hogy Krzysztof Charamsa lengyel pap éppen a családról szóló szinódus kezdetén jelentette be, hogy meleg, és homofóbiával vádolta a Vatikánt. "A cél olyan benyomás keltése, hogy mindegy, ki a pápa, Bergoglio vagy Ratzinger, az egyházban semmi nem változik" - írta a lap. 

A La Repubblica is a pápa ellenségeiről írt, akiknek manőverei Ferenc pápa karizmájának és erejének gyengítését szolgálják. A lap szerint az egyházfőt a Vatikánban a mai napig "argentin pápának" nevezik, ezzel fejezve ki a római kúria vele szembeni távolságtartását.

Ferenc pápa a bocsánatkéréssel kezdte a Szent Péter teret megtöltő hívőkhöz intézett beszédét
, azonban nem részletezte a bocsánatkérés okát. Kijelentései részben a Róma városában történt korrupciós botrányra utalhatnak, amely pénteken Ignazio Marino római főpolgármester lemondásához vezetett, részben pedig a mostani konfliktusra. 

Ferenc pápa ugyanakkor "elviselhetetlennek" nevezte azokat a botrányokat is, amelyek "gyermekeket sebeznek meg". A családról szóló rendes püspöki szinódussal kapcsolatban Ferenc pápa arra kérte a hívőket, imádkozzanak, hogy a tanácskozás olyan döntéseket hozzon, amelyek a legjobbak a családok számára. Az egyházfő kijelentette: "A családot védelmezve az emberiséget oltalmazzuk".