Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nagy segítséggel indulhat meg Aszad

2015.10.14. 06:37

Jelentősen megerősítheti helyzetét a szíriai elnök, akinek csapatai orosz és iráni segítséggel hamarosan megindulhatnak Szíria legnagyobb városáért, a polgárháború előtt 2,3 milliós Aleppóért – tudatta a Reuters. Bassár el-Aszad katonai források szerint ezer iráni katonát fogadhatott, élükön Kasszem Szulejmanival. Az iráni tábornok az Iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű alakulatának főnökeként arról is ismert, hogy a hírek szerint ő volt az, aki meggyőzte Moszkvát légierejének bevetéséről a szíriai elnök oldalán.

Szulejmani a nyár folyamán állítólag kétszer találkozott is Putyinnal, de a titkos moszkvai vizitről beszámoló amerikai lapok értesüléseit az orosz elnök szóvivője csak egyetlen tagadó szóval kommentálta.

A részben Aszad, részben az ellene harcoló, nyugati támogatást élvező felkelők, részben pedig az Iszlám Állam (IS) fegyveresei által ellenőrzött Aleppóért folyó harcokban Aszad és az iráni katonák közvetlenül is megkapják az akció során az orosz légierő támogatását – állítják a Reuters forrásai.

A törökök nem fognak örülni

Aleppó nem messze fekszik a török határtól, így a szíriai válságban a magát lényegében mindenki ellen – az IS, Aszad és a kurd felkelők ellen – pozicionáló Törökország nem fogja jó néven venni a szíriai elnök erőinek térnyerését. Ugyanez igaz az Egyesült Államokra és az EU-ra is, amely Aszad eltávolítását is a szíriai helyzet rendezésének előfeltételeként kezeli, függetlenül attól, hogy a szíriai elnök a mindenki által ellenségnek tekintett IS ellen is küzd. Aszad megítélése okozza a térségben az alapvető nézeteltérést Moszkva és Washington között.

A szíriai hadsereg mobilizálása egyértelmű, készülnek a harcra az elit egységek és a Hezbollah is.

A város megszerzésével jelentősen megerősödhet Aszad, aki a siker esetén már mindenképp olyan megkerülhetetlen tényezője lesz a konfliktusnak, akivel kénytelen lesz egyezkedni minden beavatkozó fél.

Konkrét bizonyíték Szulejmani szíriai jelenlétére nincsen, csupán az al-Mayeden televíziós társaság újságírójának twitteres bejegyzésében látható egy fotó, amelyen katonák között az 56 éves tábornokra hasonlító férfi áll.