Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Angela Merkel megint odadöfött egyet Orbán Viktornak

2015.10.17. 01:36 Módosítva: 2015.10.17. 01:49

Angela Merkel szerint a menekültválság miatt eljött az ideje annak, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az Európai Unió bővítésével kapott szolidaritást. A német kancellár péntek este arról is beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy a válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie „képességeinek és lehetőségeinek megfelelően”.

Merkel az emberi méltóságról

Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, „de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény.

Az emberi méltóság egy muzulmánt is megillet, és igen szerencsétlen, hogy ezt muszáj külön elmondani.

A kancellár szerint a bezárkózás az okostelefonok korában kudarcra van ítélve,

az EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani.

Merkel szavainak különös színezete van annak ismeretében, hogy nem sokkal a beszéde elmondása előtt jelent meg a német Focus hírmagazin nyomtatásban szombaton megjelenő, de digitális formátumban péntek este kiadott számában egy interjú Orbán Viktorral.

A német kancellár kijelentései alig burkolt válaszok a magyar miniszterelnök több olyan kijelentésére, ami ebben az interjúban elhangzott. Ilyen például az, hogy

  • „az iszlám soha nem volt Európa része, hanem bejött ide”, és szellemi értelemben nem tartozik Európához. Vagy hogy
  • az európai elit rögtön szívtelennek és kirekesztőnek bélyegzi azt, aki kimondja, hogy a migránsok 80 százaléka katonai szolgálatra alkalmas korban lévő fiatal férfi. Vagy hogy 
  • a menekültellenes intézkedésekkel és a déli határok lezárásával Európa értékeit védelmezzük. Vagy hogy
  • vannak országok, ahol a demokrácia „idegenszerű”, és ha azokra ezt „rákényszerítik”, akkor még „az a kevés is veszendőbe megy, ami volt”.

Merkel a törökökkel tárgyalna

A kancellár arról is beszélt, hogy Inkább a görög-török külső határ hatékony biztosítására kell összpontosítani, és ezért az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal, és törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére. „A menekültválság olyasmi, mintha a globalizáció fonákja lenne" – mondta Merkel, aki szerint a németek mindig is értették a globalizációt, legalábbis azt az oldalát, hogy a jelenség támogatja az exportot, a német gazdaság egyik fő hajtóerejét. Most viszont a globalizáció révén „a szíriai háború eljön hozzánk. Meg kell tanulnunk bánni ezzel is”.

Szerinte nem érdemes számítani a válság gyors megoldására. Nem hiszi, hogy túl sok lehetőségük van, és a türelmetlenség ugyan érthető, de „tudomásul kell venni, hogy Németország történelminek nevezhető, óriási feladat” előtt áll.

Hangsúlyozta, hogy mindenképpen föl kell állítani a tranzitzónákat a határokon. "Nem nyugszom addig, amíg meg nem győzöm erről a szociáldemokratákat" - mondta Angela Merkel, utalva ara, hogy a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) egyelőre elveti a konzervatívok elképzelését erről. Ugyanakkor a tranzitzóna is csak arra alkalmas, hogy rendezettebbé tegyék a menedékkérők beáramlását.