Gál
3 °C
16 °C

Német külügyminiszter: a Közel-Kelet is segítsen a menekülteknek

2015.10.19. 11:27

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter rijádi látogatásán arra szólította fel Szaúd-Arábiát és más térségbeli államokat, hogy vegyék ki a részüket a közel-keleti menekültek ellátásából – írja az MTI. Nemcsak Európának kell szolidaritást mutatnia a mostani helyzetben, a Közel-Kelet országainak is nagy felelősségük van a menekültválság kezelésében – mondta a miniszter a szaúdi Ahark al-Avszat lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

Steinmeier vasárnap érkezett a szaúdi fővárosba, ahol hétfőn a szíriai és jemeni konfliktusról, az Iszlám Állam (IS) elleni fellépésről és a közel-keleti menekültek millióinak nyújtandó humanitárius segélyezésről fog tárgyalni a szaúdi vezetéssel. A német diplomácia vezetője a nap folyamán találkozik mások mellett Szalmán királlyal és Adel al-Dzsubeir külügyminiszterrel is.

A térség fő gazdasági hatalmának számító Szaúd-Arábia, bár támogatja a szíriai felkelőket és tagja az IS állásaira légicsapásokat mérő, Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíciónak, mindeddig nem vállalt részt a Szíriából elmenekült milliók ellátásában és elszállásolásában – a többi közel-keleti olajmonarchiához hasonlóan. Korábban ugyanakkor kiderült, hogy a jobb nemzetközi megítélés érdekében PR-ügynökséget fogadtak, és papíron előteremtettek  2,5 millió befogadott szíriait.

Steinmeier a Szaúd-Arábiát ért emberi jogi bírálatokra is kitért az interjúban, és közölte: az ország jó irányba tett lépést azáltal, hogy a nőknek is engedélyezik, hogy induljanak a decemberi helyhatósági választásokon.

Jogvédők azt követelték a német külügyminisztertől, hogy hozza fel és ítélje el tárgyalásai során a szaúdi nők elnyomását, és az országban igen gyakori kivégzések gyakorlatát is.