Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszokat bosszantja a NATO észtországi támaszpontja

2015.10.20. 17:42 Módosítva: 2015.10.20. 17:42
Moszkva provokatív lépésnek tartja, hogy az Amari légi támaszpontot tovább bővítenék az észtek. Az elmúlt időszakban a NATO több harcigépet csoportosított át a bázisra.

Oroszország az ukrajnai válság 2014-es kirobbanása és a Krím félsziget annektálása óta többször sértette meg katonai repülőgépeivel a NATO kelet- és észak-európai szövetségeseinek légterét. A brit légierőt februárban és áprilisban egy, májusban két orosz bombázó miatt riasztották, augusztusban már tizenegy repülőt zavartak ki a Baltikum fölül. Akadt gondjuk a svédeknek és a lengyeleknek is a tégtérsértések miatt.

Az észtországi Amari légitámaszpontra ezért a NATO több repülőgépet is telepített (többek között a magyar gripenek egy része is itt állomásozik.)  A bázist most tovább bővítenék, ami már nem tetszik az oroszoknak.

Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO, de kiváltképpen az Egyesült Államok csak indokot keres, hogy katonai erőket vezényeljené Oroszország mellé. Moszkva szerint a Baltikum az egyik legstabilabb terület biztonságpolitikai szempontból. A bővítés előkészítését ezért nyíltan provokatív lépésként értékeli. (MTI)