Paulina
21 °C
36 °C

Az Iszlám Állam a közös célpont, Aszad sorsa még kérdés

2015.10.23. 19:38
Az orosz, amerikai, török és szaúdi külügyminiszter pénteki bécsi tárgyalásain egyetértett abban, hogy erősíteni kell az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcot, Bassár el-Aszad sorsáról ugyanakkor nem született semmiféle egyezség, viszont a felek megállapodtak, hogy egy héten belül ismét összeülnek kibővített formában.

Az amerikai diplomácia vezetője a megbeszéléseket követően "építő szelleműnek és termékenynek" nevezte a szíriai polgárháborús helyzet rendezésére összehívott bécsi találkozót. John Kerry szerint olyan elképzelések kerültek napvilágra, amelyek felgyorsíthatják a folyamatokat Szíriában, írja az MTI.

Orosz kollégája a sajtónak nyilatkozva cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Bassár el-Aszad sorsa egyáltalán terítékre került volna a tárgyalásokon. "Olyan hírek keltek szárnyra - mondta Szergej Lavrov -, amelyek szerint ezen a helyen arról születik megegyezés, hogy Aszad elnök adott időn belül távozik posztrjáról. Ez nem igaz". Felhívta a figyelmet arra a már ismert orosz álláspontra, amelyet Vlagyimir Putyin elnök már korábban is hangoztatott, miszerint Szíria jövőjéről, elnökének soráról magának a szíriai népnek kell dönteni.

Lavrov szerint a tárgyalások minden résztvevője azt akarja, hogy a polgárháború okozta válságot politikai úton lehessen rendezni, oly módon, hogy Szíria megmaradjon területileg egységes, független és világi államként, amelyben minden vallás és etnikai csoport számára egyenlő jogokat szavatolnának.

Az orosz külügyminiszter szükségesnek nevezte, hogy a most először összehívott négyoldalú találkozót a jövőben kibővített formában, Irán és Egyiptom bevonásával folytassák. Szerinte ugyanis e két ország képes jelentős befolyást gyakorolni a szíriai helyzet rendezésére.

John Kerry újságíróknak már jelezte is, hogy a mostani találkozó résztvevői október 30-ig kibővített formában ismét összeülnek.

Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia diplomáciájának vezetője a sajtónak elmondta: a bécsi találkozón a felek egyetértettek abban, hogy erősíteni kell a küzdelmet az Iszlám Állam ellen. "Nem voltak nézetkülönbségek ebben a kérdésben" - állapította meg.

Az AFP szerint Lavrov meglepte partnereit azzal a bejelentéssel, amely szerint Oroszország katonai megállapodást kötött Jordániával arról, hogy "összehangolják akcióikat" a terrorizmus elleni küzdelemben, beleértve a szíriai légtérben végrehajtandó műveleteket. A francia hírügynökség szerint a bejelentés azért hatott a meglepetés erejével, mert Jordánia az Egyesült Államok szövetségese, és tagja az amerikaiak vezette koalíciónak, amely az Iszlám Állam létesítményeit támadja. Kerry éppen Bécsből készül Ammanba utazni, e látogatását még az orosz bejelentés előtt tűzték napirendre.