Erős földrengés rázta meg Afganisztánt, Indiát és Pakisztánt

2015-10-26T114443Z 2011261903 GF20000033634 RTRMADP 3 EARTHQUAKE
2015.10.26. 10:49

Cikkünk folyamatosan frissül.

A Richter-skála szerinti 7,7-es földrengés volt délelőtt Afganisztánban. Az igen erősnek számító rengés súlyos károkat okozhat: házak és hidak omolhatnak össze, deformálódhatnak az utak, vasúti sínek. A hírek szerint az elektromos hálózat és a telefonhálózat Kabul térségében megszakadt, valamint leállt a delhi metró, miután a rengések elérték Indiát és Pakisztánt is. A rengés óta Afganisztánban és Pakisztánban a halottak száma folyamatosan nő, a sérültek száma nyolcszázra tehető. 


Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés Afganisztán délkeleti részén, Jarmtól 45 kilométerre, ritkán lakott vidéken, 196 kilométer mélységben, a Hindukus hegység alatt pattant ki. Az épületek minden érintett ország fővárosában, Újdelhiben, Iszlámábádban és Kabulban is megremegtek. Bár a földrengés epicentruma Afganisztánban volt, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett: ott legalább 94-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 33-an hunytak el.

A házak falai inogtak, és az emberek félelmükben az utcára futottak, miközben Korán-verseket mormoltak, írta az MTI. Újdelhiben egy percig tartott a rengés, Pakisztán északnyugati részén négyen haltak meg, a pakisztáni Sargoda városában pedig összedőlt egy iskola, tucatnyian megsérültek. 

Az AP hírügynökség szerint egy afganisztáni lányiskolában 12 tanuló meghalt,  30 tanulót pedig kórházba vittek a rengést követően. Eddigi információk szerint összesen 29 halottat találtak, írta a Reuters. 

A legfrissebb hírek szerint Afganisztánban legalább 17, Pakisztánban pedig legalább 52 halálos áldozata van az erős földrengésnek, írta az MTI.  A kelet-afganisztáni Dzsalalábádban öt ember halt meg, és további 55 megsérült – mondta a tartományi kórház vezetője.  Az északkeleti Talokánban agyontapostak 12 iskolás lányt, miközben a rengés hatására az iskolából kifelé áramlott a pánikba esett tömeg. Harmincöten sérüléssel átvészelték a tolongást.  

Pakisztán Afganisztánnal határos vidékén szintén legalább 28-an haltak meg: ezen belül Badzsaur körzetben nyolcan, köztük négy gyerek, Mingora városban szintén nyolcan, köztük szintén négy gyerek, az ország törzsek uralta területén pedig 11-en. Északnyugaton – Gilgit-Balisztánban és Kasmírban – legalább húszan vesztették életüket. 

Az USGS jelentései szerint már utórengések is voltak, 4,7 és 4,8-as erősségűek.

Geológus olvasónk jelenleg Pakisztán északnyugati részén tartózkodik,az epicentrumtól kb. 350 km-re, ahol elmondása szerint nagyon erősen érezhető volt a földrengés, ami több percig is eltartott. Idén ez már a második jól érezhető rengés, ami a pakisztániafgán határ mentén pattant ki. Az első kisebb lökés után pár másodperc szünet jött, aztán folyamatos rengések váltakozó erősségben, úgy 2 percig, később pedig nagyon enyhén lehetett meg 10 percig érezni a rezgéseket.” A helyiek most az utórengések miatt aggódnak, olvasónk szerint ugyanis ezek „képesek megadni a kegyelemdöfést és összedönteni a már korábban meggyengült épületeket”.

Félő, hogy az áldozatok száma jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés.

A katasztrófa csaknem napra pontosan fél évvel azután történt, hogy Nepál idén április 25-én történelme legsúlyosabb földrengését szenvedte el. A májusi utórengés áldozataival együtt a halottak száma elérte a kilencezret, és 900 ezer otthon semmisült meg vagy károsodott súlyosan. 2005. október 8-án Pakisztánban volt rendkívül pusztító földrengés, abban 75 ezer ember vesztette életét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport