Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Ferenc pápa: A romák is tehetnek az előítéletek csökkentéséért

2015.10.26. 16:44

A romákkal szemben évszázados előítéletek gyökeres megszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a hétfőn ötezer romával tartott vatikáni találkozón. Az egyházfő ugyanakkor a törvények tiszteletére és integrációra szólította fel a romákat, azt mondta: ne adjanak lehetőséget a kommunikációs eszközöknek és a közvéleménynek arra, hogy rosszul beszéljenek róluk.

„Mint minden polgár, hozzájárulhattok a társadalom jólétéhez és fejlődéséhez tiszteletben tartva a törvényeket, teljesítve a rátok eső kötelességeket és integrálódva az új generációk emancipációján keresztül is” – idézi a pápa szavait az MTI. Arra kérte a romákat, ne akadályozzák meg, hogy gyermekeik iskolába járjanak. Hangsúlyozta, hogy a végzettség a romák számára is utat nyit a munka világába.

A vatikáni audiencia-teremben az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett romák előtt Ferenc pápa kijelentette: új fejezetet kell nyitni a romák történetében a velük szembeni évszázados előítéletek gyökeres megszüntetésével, valamint a romák és nem romák közötti kölcsönös bizalmatlanság felszámolásával. Minden embernek joga van a méltóságteljes élethez és munkához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz. Hozzátette, hogy a romákat érintő problémák nem csak az egyház, hanem a helyi hatóságok figyelmét is igénylik.

A cigányzarándoklaton mintegy 150 magyar is részt vett Nógrád-megyéből, Budapest-Esztergom térségéből, Nyíregyházáról és Kaposvárról. A római Colosseumnál szombat este tartott roma-keresztút tizedik stációja magyar nyelven hangzott el.