Nem lesznek biztonsági kamerák a Mecsetek terén

2015.10.26. 09:34

A palesztin vezetők elutasítják a 24 órás videómegfigyelést a Mecsetek terén, írta az MTI. Csapdának nevezték  a tervet, amiben Izrael és Jordánia John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítésével a jordán király javaslatát elfogadva megállapodott. Rijád al-Malki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere szerint Izrael arra fogja használni a biztonsági kamerákat, hogy segítségükkel palesztin fiatalokat fogjanak el.  Az Izrael és Jordánia között megkötött békeegyezmény szerint a jeruzsálemi Templomhegy, a Mecsetek –tere Jordánia kezelésében áll. Zsidó látogatók bemehetnek a térre, de tilos ott imádkozniuk. 

A szombaton Ammánban II. Abdalláh jordániai királlyal született megállapodás alapján Izrael 24 órás videómegfigyelést hoz létre a Mecsetek terén. A plaesztin külügyminiszter aggodalmát fejezte ki, hogy a kamerákkal "a megszállás elleni uszítás" vádjával fiatalokat tudnak majd letartóztatni. Száeb Erekat palesztin főtárgyaló Kairóban beszámolt a John Kerryvel Jordánia fővárosában folytatott tárgyalásokról, az izraeli rádió szerint ottani tárgyalásain ő is a palesztin vezetés kamerákkal szembeni elutasításáról beszélt, szerinte azok nem visznek közelebb a helyzet lecsillapításához.

John Kerry szerint a kamerák elhelyezése "megváltoztathatja a játékszabályokat és elveheti bárki kedvét a szent hely megzavarásától". Izrael is üdvözölte a javaslatot, egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó tisztségviselő szerint a kamerákkal be tudják bizonyítani, hogy nem Izrael okozta a feszültségek kiéleződését az iszlám harmadik legszentebb helyén. "Izraelnek ez érdekében áll, hogy vitathassa a status quo megváltoztatásának vádját, és bemutathassa, hogy a provokációk nem az izraeli oldalról származnak" - nyilatkozta az illetékes a Ynetnek, a Jediót Ahronót című újság honlapjának.

Az iszlám harmadik szent helyeként nyilvántartott és egyben a zsidók legszentebb helyeként tisztelt tér - ahol az ókorban a rómaiak által lerombolt jeruzsálemi szentély állt - ellenőrzése és látogatása hetek óta feszültségek forrása. A  zsidó újév kezdete óta egyre gyakoribbak a zavargások és támadások, heves összecsapások robbannak ki A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta.    • Tippek
  • Árfolyam