Virgil
0 °C
3 °C

Senki adatai nincsenek biztonságban a CIA-igazgató szerint

2015.10.27. 22:34

A CIA élén álló John Brennan kedden, a washingtoni George Washington Egyetemen beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy egy hekker feltörte az emailezését, majd az így megszerzett dokumentumokat a WikiLeaks közzétette az interneten – írja az MTI.

000 Was8974860
Fotó: Don Emmert

Brennan keddi beszédében elmondta:

  • mélységesen felháborította, hogy még a telefonlistáját és felesége nyugdíj-azonosítóját is közzétették,
  • illetve hogy az ő példája is jól rávilágít arra, hogy mennyire sebezhetőek az adataink, egyikünk sincs biztonságban.

A hekker egyébként, elmondása szerint, egy viszonylag egyszerű módszerrel jutott hozzá az adatokhoz: önmagát palesztinbarát középiskolásnak beállítva csalt ki adatokat a Verizon távközlési vállalat alkalmazottjaitól, majd megváltoztatta Brennan email-fiókjának jelszavát.

A CIA nyilatkozatban ítélte el az adatok rosszindulatú kezelését, azt is írták: ez bűncselekmény, a Brennan család pedig áldozat. A közzétett adatok államtitkot nem tartalmaznak.

Az eset a Hillary Clinton külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezésével kapcsolatban kirobbant vitát követően ismételten rávilágított arra, milyen sebezhető a kormányzati tisztségviselők magánlevelezése, függetlenül attól, hogy az tartalmaz-e a munkájával kapcsolatos titkos információkat

– írtuk egy korábbi cikkünkben.