Még 38 embert keresnek a Leszbosz partjainál elsüllyedt hajók utasai közül

2015.10.29. 10:36
Több száz embert mentettek ki a hatóságok az Égei-tengerből a szerdán bekövetkezett öt különböző katasztrófában.

A hatóságok 242 embert mentettek ki az Égei-tengerből, a parti őrség ugyanakkor folytatja a túlélők utáni kutatást – írja az MTI. Egyelőre nem világos, mennyien próbáltak Törökországból Görögországba az Égei-tengeren keresztül hajókon eljutni.

A görög parti őrség szerint legalább tizenegy embert halt meg az  öt szerdai balesetben, köztük több gyermek. Jelenleg tizennyolc gyermeket ápolnak kórházban, közülük három állapota válságos. 

Thodorísz Drícasz, a kereskedelmi hajózásért felelős miniszter  egységes uniós fellépést sürgetett, hogy a menedékkérők ne vállalkozzanak a kockázatos hajóutakra. 

„A parti őrség csodálatra méltó, folyamatos küzdelme a menekültek megmentéséért, sajnos, az utóbbi időben egyre inkább a vízbe fulladtak utáni fájdalmas kutatóműveletté válik" – mondta. Drítcasz szerint az lenne Európa elsődleges feladata, hogy a menekülteket biztonságosan átszállítsa az uniós országokba.

Görögország a fő európai belépési pontja a Nyugat-Európába tartóknak, az uniós tagállamok határellenőrzési ügynöksége (Frontex) adatai szerint az év eleje óta már jóval több mint 600 ezren érkeztek illegálisan Európába. Az egyik fő tranzitpontot, Leszbosz szigetét megközelítőleg 300 ezer ember érintette eddig, és rekordokat döntve az utóbbi időben napi 7500 ember halad át a partjain.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport