Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Szlovénia és Horvátország elégedett a menekültek vonatoztatásával

2015.10.29. 13:15

Horvátország és Szlovénia egyaránt elégedett azzal, hogy Horvátország vonattal közvetlenül Szlovéniába szállítja a migránsokat a szerb határról, írja az MTI. Bojan Sefic szlovén belügyminisztériumi államtitkár Ljubljanában azt mondta: az új rendszer kiválóan működik, a migránsok érkezésének folyamata lényegesen lerövidült, az együttműködés is zökkenőmentessé vált Horvátországgal.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy ez a módszer működik, Horvátországban számára pedig az a legfontosabb, hogy továbbszállítsa a menekülteket.

A horvát határ melletti Dobova szlovén településre szerda este óta két horvát vonat érkezett 2500 migránssal. A szlovén hatóságok őket egyelőre nem tudják az osztrák határ melletti Sentiljbe szállítani, mert állításuk szerint a tranzitközpont tele van, több mint 4000 ember van már ott, ugyanis Ausztria éjszaka senkit nem engedett be a területére. 

A dobovai befogadóállomáson szerdán kisebb összetűzésre is sor került a rendőrök és a migránsok között, amelyről egy videó is felkerült az internetre.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 273 383 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Szerdán 21 óráig 6306 fő ékezett az országba, akik továbbra is főleg Bapska körzetében lépik át a határt.

A szlovén rendőrség legfrissebb adatai szerint az elmúlt tizenhárom napban Szlovéniában 102 757 illegális bevándorlót regisztráltak. Szerdán 9848-an lépték át a horvát-szlovén határt, csütörtökre virradóra pedig újabb 5354 fő érkezett az országba.

A horvát sajtó beszámolt arról, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kedden bejelentette, "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén. A horvát sajtó ezt kerítésépítés lehetőségeként értelmezte, és úgy vélte, Bécs így reagál arra, hogy Szerbia, Horvátország és Szlovénia megegyezett a migránsok közvetlen szállításáról, amely miatt a Közel-Keletről érkező bevándorlók most az osztrák határon torlódnak fel.

A Vecernji List című horvát napilap csütörtöki vezércikkében arról írt: néhány héttel ezelőtt (a kerítésépítés miatt) Magyarországot úgy aposztrofálták mint egy olyan rokont, akit szégyellni kell, és akiről nem beszélnek az európai családban. Abban a pillanatban viszont, amikor Németországban, Ausztriában és Szlovéniában is kellemetlenné vált a helyzet, Ausztria bejelentette a kerítés építésének lehetőségét, továbbá Szlovénia is ugyanezt tette.

A cikk szerzője szerint a magyar modell csendben a jó gyakorlat példája lett, és nem európaiból európai "modus operandivá" (működési mód) vált. Az újságíró úgy vélte: ebben az esetben azonban abba kell hagyni a képmutatást, és ki kell mondani: mindenki tegye azt, ami számára megfelel. "Aki utoljára épít kerítést, ráfarag, gyűjtőközponttá válik" - figyelmeztetett a lap.