Műszaki hiba vagy terrortámadás miatt zuhant le az orosz utasszállító?

GettyImages-495072648 másolata
2015.10.31. 09:24 Módosítva: 2015.10.31. 17:08
224 ember utazott a fedélzetén, senki sem élte túl a becsapódást. Röviddel felszállás után a pilóta engedélyt kért, hogy leszálljon a legközelebbi reptéren, majd elveszítették vele a kapcsolatot, a gép meredeken süllyedni kezdett. Egyiptomi biztonsági források szerint műszaki hiba történhetett, az Iszlám Állam viszont magára vállalta a történteket. Az orosz nyomozók már elindulnak a helyszínre, hogy megvizsgálják, mi történt valójában. A repülőgép fekete dobozát már megtalálták a helyszínen.

Lezuhant egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz utasszállító repülőgép a Sínai-félszigeten szombaton. 

A gép megsemmisült. Bár eleinte emberi hangokat hallottak a roncsok közül, a becsapódást senki nem élte túl. A Kogalymavia légitársaság Airbus A-321-es típusú repülőgépen 217 utas volt; főleg orosz turisták. Közülük sokan gyerekekkel utaztak.

A Buisness Times szerint a helyszínen már megtalálták a repülőgép mindkét fekete dobozát. Ezeknek az elemzéséből elvileg kiderül, mi történt a fedélzeten a becsapódás előtt. 

A pilóta le akart szállni

A TASZSZ orosz hírügynökség egy egyiptomi tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy mielőtt a gép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért, hogy leszállhasson a legközelebbi reptéren, mivel már korábban is megszakadt a rádiókapcsolat a gép és a földi irányítás között. A 9000 méter magasan repülő géppel ezután végleg megszakadt a kapcsolat.

Az egyiptomi hatóságok nem tudnak róla, hogy a gép vészjelzést adott volna le; ezt maga a polgári légiforgalmi miniszter mondta egy sajtótájékoztatón.

A gép Sarm es-Sejkben szállt fel. 23 perccel felszállítás után, a Sínai-félszigetnél szakadt meg vele a kapcsolat. A félsziget szinte teljes egészében Egyiptomhoz tartozik. 

A pilóta panaszkodott a gépre

Szombaton a lezuhant repülő másodpilótájának felesége, Natalja Trukacseva az orosz NTV-nek azt mondta, hogy a férje még felszállás előtt panaszkodott a repülőgép műszaki állapota miatt. A gépet üzemeltető orosz légitársaság viszont azt állítja, a repülő jó állapotban volt, 2014-ben elvégezték rajta az előírt műszaki karbantartási munkákat, és a pilóta már 12 ezer órát repült; ebből 3900-at a lezuhant géppel megegyező típusúakon, Airbus A321-eseken.

Az Iszlám Állam magára vállalta, de ez még nem jelent semmi

Az egyiptomi biztonsági források napközben arról beszéltek, hogy a tragédiát műszaki hiba okozhatta. Az AFP hírügynökség által megkérdezett több katonai forrás is úgy vélte, hogy az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának a felkelői, akiknek a Sínai-félsziget északi része a fellegvára, nem rendelkeznek olyan rakétával, ami lelőhet egy 9000 méter magasan haladó repülőgépet.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter sem adott hitelt az ISIS bejelentésének. A miniszter közölte, hogy a katasztrófa térségében már dolgoznak a szakértők. „Ezenkívül a közeljövőben nemzetközi bizottság kezdi meg munkáját, amely az összes összegyűjtött anyag és a meglévő információk alapos elemzése alapján meg fogja állapítani a tragédia okait” – tette hozzá Szokolov.

Szekértők nem zárták ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszálláshoz készülődött, idézte az MTI.

A terrorszervezet tavaly októberben végrehajtott, több mint harminc katona halálát okozó egyik merénylete óta a térséget az egyiptomi hatóságok katonai övezetté nyilvánították.

Júniusban az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki az ENSZ-békefenntartó missziója által használt egyik repülőtérre a Sínai-félszigeten.

Meredeken süllyedni kezdett

A gépnek az egyiptomi légtér elhagyása után a ciprusi légiirányításnál kellett volna bejelentkeznie, de ez már nem történt meg. Helyi idő szerint 12:10-kor kellett volna megérkeznie Szentpétervárra. 

A zuhanás előtt a gép meredek ereszkedésbe kezdett, percenként 6000 lábbal süllyedt. 

A tragédiát követő órákban több politikus is részvétét fejezte ki. David Cameron imádkozik az elhunytakért és a hozzátartozóiékért, és még ugyanabban a Twitter-üzenetben részvétet fejezte ki a bukaresti diszkótűz áldozatainak is. 

Dimitrij Medvegyem orosz miniszterelnököt sokkolták a történések, azt ígérte, kinyomozzák, mi történt, a hozzátartozókat pedig kárpótolni fogják. 

 A Lufthansa és az Air France kerülő úton száll

A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság bejelentette szombat délután, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölött azt a légi folyosót, amelyen haladva lezuhant az orosz gép.

A két legnagyobb európai légitársaság biztonsági megfontolásból döntött a kerülő útvonalról. A Lufthansa azt is közölte, hogy a döntés mindaddig érvényben marad, amíg ki nem derül a katasztrófa oka. A társaságnak naponta mintegy tíz járata használta eddig ezt az útvonalat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport