Már a levegőben szétesett az orosz utasszállító

2015.11.01. 18:57

Orosz légügyi szakértők az első vizsgálatok elvégzése után arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyiptom területén lezuhant utasszállító gép már a levegőben darabokra tört. Viktor Szorocsenko, az orosz légügyi hatóság szakértője elmondta, hogy egyelőre korai lenne a baleset okáról beszélni.

A Sínai-félszigeten szombaton lezuhant gép becsapódását senki sem élte túl. A Kogalymavia légitársaság Airbus A-321-es típusú repülőgépen 217 utas volt, főleg orosz turisták.

Az Iszlám Állam egyiptomi szervezete magára vállalta a támadást, és azt nyilatkozták, ez a bosszújuk, amiért az orosz bombázók több száz muszlimot megöltek Szíriában. Az egyiptomi miniszterelnök azonban vitatja ezt az állítást, és az állítja, hogy a Sínai-félsziget északi részén működő iszlamista harcosoknak nincs olyan fegyverük, amivel le tudnának szedni egy 9000 méter magasan haladó repülőgépet. Az orosz közlekedési miniszter is kétli, hogy ez lenne a tragédia oka.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy egyiptomi tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy mielőtt a gép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért, hogy leszállhasson a legközelebbi reptéren, mivel már korábban is megszakadt a rádiókapcsolat a gép és a földi irányítás között. A 9000 méter magasan repülő géppel ezután végleg megszakadt a kapcsolat.

Az egyiptomi hatóságok nem tudnak róla, hogy a gép vészjelzést adott volna le; ezt maga a polgári légiforgalmi miniszter mondta egy sajtótájékoztatón.

Szombaton a lezuhant repülő másodpilótájának felesége, Natalja Trukacseva az orosz NTV-nek azt mondta, hogy a férje még felszállás előtt panaszkodott a repülőgép műszaki állapota miatt. A gépet üzemeltető orosz légitársaság viszont azt állítja, a repülő jó állapotban volt, 2014-ben elvégezték rajta az előírt műszaki karbantartási munkákat, és a pilóta már 12 ezer órát repült; ebből 3900-at a lezuhant géppel megegyező típusúakon, Airbus A321-eseken.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla