Oroszok buszoztattak a Balkánon, a folyosón beszélték a NATO-miniszterek

2015.11.02. 12:21
A cseh védelmi tárcánál azt állítják, nem volt teljes félreértés a korábbi információ, hogy oroszok szállították a Balkán déli részeiről Magyarországra a menekülteket. A NATO védelmi miniszterei tényleg beszéltek erről, de csak a brüsszeli csúcs szünetében.

Mint emlékezetes, Martin Stropnický cseh miniszter október közepén a NATO-miniszterek brüsszeli tanácskozása után a Mladá Fronta Dnesnek azt nyilatkozta: „a magyar védelmi minisztertől kaptam a hírt, amelyet nem tudok száz százalékig megerősíteni, de nincs okom, hogy ne bízzak meg kollégám szavaiban”. Stropnický felidézte, hogy a Balkán területén, nem kis létszámban, autóbuszok jelentek meg, és „senki nem tudja, hogy ezek az autóbuszok honnan kerültek oda, de elég valószínű, hogy Oroszország pénzelhette a projektet. A hatalmas emberáradatot ilyen módon szállították a schengeni határhoz”.

A Honvédelmi Minisztérium akkor cáfolta, hogy Simicskó István bármi hasonlót mondott volna.

A csehek szerint azonban biztos, hogy a brüsszeli miniszteri csúcson ez a téma is felvetődött.

Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az EU-s plenáris ülésen és a külügyi bizottságban is megpróbálta tisztázni, titkolnak-e az oroszok menekültügyben játszott szerepével kapcsolatban valamit az uniós miniszterek.

A szocialista politikus végül a cseh védelmi kabinet egyik tagjától kapott megerősítő levelet. Ebben azt írták: az valóban félreértés volt, hogy a menekültek Görögország és Magyarország közötti szállításban való orosz közreműködés a magyar-cseh kétoldalú megbeszélésen merült fel. De az alapinformáció valós, a NATO miniszterek folyosói vitájában hangzott el. A cseh kormányzat képviselője arra nem tért ki, hogy melyik uniós minisztertől származott az értesülés.  • Tippek
  • Bankszámla