Klaudia
-4 °C
2 °C

Telefonozó autós javára ítélt a bíróság Olaszországban

2015.11.02. 17:19

Olaszországban is bünteti a törvény, ha valaki járművezetés közben úgy telefonál, hogy az egyik kezével a készüléket tartja. Ezért büntettek meg egy perugiai autóst is a The Local szerint, aki azonban fellebbezett az ítélet ellen. A törvény szerint ugyanis két kivétel akad, amikor joggal telefonozik valaki vezetés közben:

  1. önvédelemből
  2. vagy rendkívül fontos esetekben

Előbbi például vonatkozhat a mentőkre, tűzoltókra és rendőrökre, utóbbi viszont kicsit nehezen behatárolható. Az olasz autós azonban erre a kikötésre építette a fellebbezését, hiszen épp a nagymamája egészségi állapotáról várt egy hívás az idősek otthonából. A rendőr nem sokkal azelőtt büntette meg, hogy az intézménytől jelezték a rokona halálát.

Az autósnak bizonyítania kellett az igazát, ezért a bírónak megmutatta a nagyanyja halotti bizonyítványát, aminek köszönhetően megállapíthatta a bíróság, hogy valóban pár órával a büntetés után hunyt el az idős rokona. Így helyt adtak a nő fellebbezésének, hiszen valóban indokolt szükséghelyzetben kellett használnia vezetés közben a telefont, amit az olasz törvények szerint csak headsettel lehetne, szigorúan kéz nélkül. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ítélet mennyire teremthet precedenst Olaszországban.