Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kártérítést adnak a francia államvasúton történt deportálásokért

2015.11.03. 19:10
Kártérítést igényelhetnek keddtől egy francia pénzalaptól a holokauszt azon túlélői és családtagjaik, akiket annak idején a francia államvasút, az SNCF szállított náci táborokba – írja az AP nyomán az MTI.

A pénzalap 60 millió dollárra – 17,1 milliárd forintra – rúg. A pénzt Franciaország adja, de az alapot az Egyesült Államok kezeli. Az igényléseket 2016. május 31-ig lehet benyújtani. Az egyes igénylőknek járó kompenzáció összegét csak az összes igénylés ismeretében fogják kiszámítani.

A francia államvasút 76 ezer francia zsidót vitt náci táborokba Franciaország német megszállásának idején. A vállalatnak a holokausztban játszott szerepe miatt több perrel és kártérítési igénnyel kell megbirkóznia amerikai bíróságokon.

Korábban a MÁV ellen indult kártérítési per az Egyesült Államokban, a pert a második világháború alatt elkövetett náci erőszak áldozatai és örököseik indították vagyontárgyaik kisajátítása és visszaszolgáltatásuk elmaradása miatt nemzetközi jogsértésre hivatkozva 2010-ben. Tavaly márciusban írtuk meg, hogy a per véglegesen lezárult.