Megszűnt a szerb állami hírügynökség a helyi sajtó szerint

2015.11.03. 23:04
Október 31-ével hivatalosan is megszűnt a Tanjug szerb állami hírügynökség, a dolgozók még a hó végéig végzik munkájukat, addig végkielégítésüket is kézhez kapják – írja a Danas szerb napilap honlapja nyomán az MTI.

Az újság értesülései szerint Branka Djukic, a Tanjug igazgatója jelentette be, hogy a hírügynökség megszűnt, és hamarosan a cégregiszterből is törlik. Nem hivatalos információk szerint az újságírók november végéig még végezhetik munkájukat.

„Hivatalos értesítés nem érkezett, nem hivatalosan viszont azt az információt kaptuk, hogy a Tanjug hírügynökség már nem létezik, de a dolgozók még megkapják októberi bérüket és a végkielégítést” – mondta a lapnak Marko Dragisic szakszervezeti elnök. A hírügynökség körülbelül 180 dolgozója vált állástalanná.

Nem akadt jelentkező

Dragisic értesülései szerint a szerb kormány következő ülésének is témája lesz a hírügynökség, azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan miről lesz szó. A Danas olyan információkat is szerzett, amelyek szerint a kormány egy kisebb hírügynökséget hozna létre.

A tájékoztatási minisztérium nem közölte a lappal, hogy miért szűnik meg a Tanjug anélkül, hogy a privatizációs folyamat során az ott dolgozóknak is felajánlották volna a cég részvényeit.

A 72 éves Tanjug állami hírügynökség 100 százalékát kínálta eladásra az állam, és 760 ezer euróért lehetett volna megvásárolni, jelentkező azonban nem akadt.

A belgrádi parlament júniusban fogadta el a médiaprivatizációról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében az állami kézben lévő sajtóorgánumokat október 31-ig privatizálni kell. A 73 privatizációra váró médium közül a határidő lejártáig 36-ot vásároltak meg, a többi esetében a vállalat részvényeit az ott dolgozóknak kínálják fel, amennyiben viszont nekik nem kell, a sajtóorgánumot megszüntetik.