Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Pentagon: Nem volt közös amerikai-orosz hadgyakorlat Szíriában

2015.11.03. 21:19
Az amerikai védelmi minisztérium túlzásnak minősítette, hogy közös orosz-amerikai hadgyakorlat lett volna kedden a szíriai légtérben, írja az MTI.

"Ez csak egy próbarepülés volt, egy-egy amerikai és orosz gép vett részt benne, és a múlt hónapban elfogadott biztonsági eljárást tesztelték" - közölte kedden a Pentagon.

Jeff Davis szóvivő úgy fogalmazott: óvatossági lépésről van szó, amely azt volt hivatott biztosítani, hogy ha Szíriában közel kerül egymáshoz egy amerikai és egy orosz gép, akkor működjenek köztük "azon kommunikációs módok, amelyekről korábban megállapodtunk".

A Pentagon azt közölte, hogy a próbarepülés három percig tartott. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, ez idő alatt a két gép 5 mérföldes, azaz 8 kilométeres távolságra repült egymástól.

Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka azt nyilatkozta korábban: az amerikai és orosz légierő kedden közös hadgyakorlatot tartott, amelynek során kidolgozták az egymás harci repülőgépeinek veszélyes megközelítése esetén követendő eljárásrendet a szíriai légtérben.

Izraeli-orosz forró drót már van

A tábornok emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Washington és Moszkva aláírt egy memorandumot az esetleges incidensek elkerülésére a szíriai légtérben. A kidolgozott eljárásrend lehetővé teszi az amerikai stratégiai légi hadműveletek katari központja és a Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz légi irányítás közti információcserét.

Kartapolov azt is közölte, hogy az orosz parancsnokság az izraeli légierővel is felvette az együttműködést a repülések biztonságának biztosítása céljából a szíriai légtérben. Az együttműködés keretében a már említett Hmeimim támaszpont az izraeli légi irányítással tart fenn éjjel-nappal közvetlen kapcsolatot és információcserét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még szeptemberben egyetértésre jutott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában egy megfelelő kommunikációs csatorna kialakításáról. Október közepén pedig a két állam vezérkara "forró drótot" létesített, hogy kölcsönösen figyelmeztessék egymás légierejét a szíriai légtérben tervezett bevetésekről, s így elkerüljék az esetleges incidenseket.

Az USA több mint egy éve bombáz

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint egy éve folytatnak légi hadjáratot Szíriában és Irakban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen. Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, szintén azt állítva, hogy az Iszlám Állam és más terrorcsoportok ellen lép fel.

A Nyugat ugyanakkor azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt az általuk támogatott - Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló - lázadókat veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.

Az Egyesült Államok korábban többször nehezményezte, hogy az orosz gépek túl közel repülnek az övéihez, és Törökország légterét kétszer is megsértették az orosz vadászbombázók.