György
14 °C
24 °C

Repülőtereket zártak le Indonéziában egy vulkán miatt

2015.11.04. 07:28

Hamut lövellő vulkán miatt szerdán Kelet-Indonéziában lezártak két repülőteret, nemzetközi légitársaságok pedig felfüggesztették a turisták által kedvelt Bali szigetére közlekedő járataikat, emberek ezrei várnak a továbbutazásra, írja az MTI.

Sutopo Purwo Nugroho, a helyi katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy kitört a Bali szigetének nemzetközi repülőterétől 135 kilométerre lévő, Lombok indonéz szigeten fekvő Rinjani vulkán. Az elmúlt napokban nőtt a levegő jutó hamu mennyisége, szerdán a vulkánból kilövellő hamu és törmelék 3500 méteres magasságig jutott el.

A vulkánkitörés miatt a hatóságok lezárták Lombok sziget Selaparang nevű repülőterét, és hasonló korlátozás lépett érvénybe a Balin lévő Ngurah Rai nemzetközi légikikötőben.

Egy reptéri tisztviselő elmondta, a szél olyan mennyiségben szállítja a hamut Bali reptere felé, hogy az teljesen belepi az eget.

Szerdám 106 járatot töröltek, ebből 59 volt nemzetközi. A vulkáni hamu miatt idén júliusban, a turistaszezon közepén is le kellett állítani a légi forgalmat Bali szigetén egy másik tűzhányó fokozott tevékenysége miatt.

Az indonéz közlekedési minisztérium felszólította a légitársaságokat, hogy kerüljék a Rinjani vulkán körüli útvonalakat. Csütörtökön várhatóan újra indul a térségbeli légi közlekedés.

A Rinjani egyike a csendes-óceáni "tűzgyűrű" mentén fekvő Indonézia 129 működő vulkánjának.