Villő
15 °C
29 °C

Lemondott Victor Ponta

000 DV2059241
2015.11.04. 09:55 Módosítva: 2015.11.04. 14:09

A nap folyamán lemond Victor Ponta román kormányfő

– jelentette be a bukaresti kormánykoalíció tagja, a Szociáldemokrata Párt(PSD) elnöke, Liviu Dragnea.

Tízezrek követelték

A Transindex.ro tudósítása szerint a román kormányfő helyi idő szerint háromnegyed 11-kor be is jelentette lemondását, mint mondta, megteszi azt a gesztust, amit az emberek elvárnak tőle, és az egész kormánnyal együtt lemond.

Nem harcolok az emberekkel, ez nagy hiba lenne

– mondta, hozzátéve, hogy reméli, a lemondása eleget tesz a tüntetők követeléseinek.

Mint megírtuk, kedd este több mint 10 ezren követelték Bukarestben a kormányfő, a helyettese és a kerület polgármesterének lemondását a múlt pénteki diszkótűz miatt, amiben 32-en vesztették életüket. A Colectiv klubban történt tragédiát az okozta, hogy a fellépő Goodbye to Gravity román rockzenekar által használt színpadi pirotechnika miatt lángra kapott a díszlet. Az áldozatok nagy számát az okozta, hogy a helyiségben csak egy vészkijárat volt, nem volt automata oltóberendezés, és a 300 fős szórakozóhelyre mintegy 450 embert engedtek be. 

Ponta közölte:

A fő bűnös a kapzsiság és a felelőtlenség, és ha ezeket nem szüntetjük meg, akkor hasonló tragédiák még megtörténhetnek.

Ponta lemondása után közleményben mondott le a 4. kerületi polgármester, Cristian Popescu Piedone is. Mint írta, ismét együttérzését és sajnálatát fejezi ki a kerületében történt tragédia miatt.

A kormánykoalíció is felbomolhat, Ponta Dușăt javasolja ideiglenes kormányfőnek

Magyar idő szerint 13 órakor Victor Ponta bejelentette, hogy Mircea Dușă védelmi minisztert javasolja ideiglenes miniszterelnöknek az új kormány megalakulásáig. Mint fogalmazott, nem lehet a levegőben hagyni a kormány tevékenységét és megvárni, míg a politikai válság rendeződik. Ponta hivatalosan a kormányülés után nyújtja be lemondását Klaus Iohannis államfőnek, aki  tárgyalásokra fogja hívni a parlamenti pártok vezetőit, és rajta áll, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

A Krónika.ro cikke szerint a román sajtó úgy értesült, hogy a PSD nem kíván többé együtt kormányozni a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR). Az UNPR azonban Ponta bejelentése után közölte, készek lennének fenntartani a kormánykoalíciót.

A román sajtó szerint megtörténhet, hogy a PSD az UNPR helyett az RMDSZ-t próbálja megkörnyékezni a parlamenti többség biztosítása érdekében. Az RMDSZ elnöke is elképzelhetetlennek tartotta, hogy a jelenlegi kormánykoalíció alakítson újra kormányt. Kelemen Hunor szerint pártja nem zárja ki, hogy újra kormányra lépjen.

Mint ismert, a román kormányfőnek a koalíciós társa által adott miniszterelnök-helyettes is kellemetlen perceket hozott, ugyanis Gabriel Oprea lemondásáért is tünetések voltak Romániában azután, hogy egy felvezető rendőr életét vesztette Oprea egyik útja idején. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy Oprea törvénytelenül használt rendőri felvezetést. Oprea Ponta lemondásakor bejelentette, hogy nem lesz az új kormány tagja.

Ponta a kormányülés szünetében azonban kijelentette, hogy a PSD–UNPR–ALDE-koalíció szilárd, és továbbra is biztosíthatja Románia kormányzását.

Romániában egyébként jövőre lesznek parlamenti választások. A szeptember közepi közvélemény-kutatási adatok szerint az ellenzéki PNL a legnépszerűbb párt 42 százalékkal, őket a PSD–UNPR pártszövetség követi 35, majd az RMDSZ 5 százalékkal. Ponta lemondása után a PNL társelnöke, Alina Gorghiu bejelentette, hogy előrehozott választásokat sürgetnek. A PSD elnöke viszont közölte, hogy nem támogatják a javaslatot.

A Transindex által megszólaltatott Ilyés Gergő politológus szerint az államfő az ellenzékből nevez meg miniszterelnök-jelöltet, valószínűleg Cătălin Predoiu-t, hiszen úgy lett elnök, hogy őt nevezte meg jelöltjének. Mint mondta: „Az államfő eddig folyton arra panaszkodott, hogy neki nincs saját kormánya, ezért nehezen tud együttműködni Pontával és a PSD-vel, és most itt az alkalom: lehet saját kormánya, hiszen neki kell megnevezni a következő miniszterelnök-jelöltet. Úgy gondolom, a parlament probléma nélkül megszavazza Predoiut és a kormányát. Nem számítok hosszan elhúzódó politikai válságra, inkább arra számítok, hogy viszonylag gördülékenyen átveszi a hatalmat a PNL.”

Kínossá vált a korrupciós vádak miatt

Nem árt ugyanakkor megjegyezni, hogy a bukaresti tüntetők követelésének eleget tevő Victor Ponta ellen szeptember közepén vádat emelt az ügyészség okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség miatt. A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint 2007–2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 beszámolót hamisított más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

A román kormányfő korrupciós ügye miatt kényelmetlen partnerré vált az uniós országok számára is, a német parlamenti küldöttség például négy napja nem volt hajlandó találkozni vele. A német delegáció vezetője úgy nyilatkozott, hogy Pontának le kellene mondania, mert veszélyezteti a tisztségébe vetett közbizalmat.

Ponta ugyanakkor nem először lengeti be lemondásának lehetőségét, július közepén, amikor az ügyészség zárolta a vagyonát, már felvetette ezt. Viszont azt támasztotta feltételül, hogy Klaus Iohannis államfő írásban garantálja számára, hogy a jelenlegi baloldali koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással. Ráadásul Ponta már tavaly decemberben is átadta volna a kormányfői posztot egy koalíciós társának, amikor alulmaradt Iohannisszal szemben az elnökválasztáson.