Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Felfüggesztették Oroszországban a Boeing 737-esek engedélyét

2015.11.05. 20:03

Az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) felfüggeszti az Oroszországban használatban lévő Boeing 737-es típusú repülőgépek hatósági engedélyét, írja az MTI. A RIA Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy a hatóság azt szeretné, ha Oroszországban újra regisztrálnák az orosz légitársaságok által használt összes külföldi gyártású repülőgépet.

Az intézkedést azután jelentették be, hogy Egyiptomban szombaton lezuhant a Kogalymavia (Metrojet) orosz légitársaság egyik, Írországban regisztrált utasszállítója, egy Airbus A321-es. A gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet volt, a katasztrófát senki nem élte túl.

A MAK a több egykori szovjet tagköztársaság által a polgári légiközlekedésről és légtérhasználatról 1991 utolsó napjaiban kötött megállapodás alapján létrehozott végrehajtó szerv.

Brit és amerikai hírszerzési információk szerint „jelentős a valószínűsége”, hogy a repülőgépre juttatott bomba okozta a Metrojet A321-esének szombati tragédiáját. Az ügy árthat Putyin hazai megítélésének, nem véletlen, hogy az oroszok egyelőre spekulációnak tartják a bombáról szóló értesüléseket. A britek leállították a Sarm-es-Sejkre induló járatokat, az ott lévő gépeket nem engedik felszállni, és átvilágítanák a repteret. Kairó szerint biztonságosak a repterei. A legfrissebb fejleményekről bővebben>>>