Béla
13 °C
27 °C

Felgyújtottak egy rendőrautót a tüntetők London központjában

000 DV2173899
2015.11.06. 00:18

Huszonkilenc embert őrizetbe vettek, többen megsérültek, három rendőr is kórházba került a Londonban tartott Millió Maszk tüntetésen, írja a Telegraph.

A több ezer antikapitalista tüntető a lőpor-összeesküvés néven ismert merényletkísérlet évordulóján vonult utcára London központjában. A több mint négyszáz éve kivégzett katolikus lázadó Guy Fawkes 1605. november 5-én megpróbálta felrobbantani a brit parlament épületét és az ott tanácskozó I. Jakab királyt.

A Scotland Yard előzetesen jelezte, hogy az este hatkor kezdődő tüntetésnek kilencre véget kell érnie. A rendőrség szerint mindig is támogatták a békés tüntetéseket, de ezen a rendezvényen az elmúlt években mindig voltak zavargók.

A tüntetők közül többen most is megpróbálták megijeszteni tüzijátékokkal, pirotechnikai eszközökkel a rendőrök lovait a parlament épületénél. Többen tüzet gyújtottak, és egy rendőrautó motorházteteje is égett. A tömeg nekinyomult a rendőrök sorfalának. A tüntetés tervezett útvonalától messzebb, a Buckingham Palotánál is megjelentek maszkos tiltakozók.

A londonival párhuzamosan több hasonló menetet is tartottak világszerte.