Béla
13 °C
27 °C

Ferenc pápa: Az egyházban is van korrupció

2015.11.06. 15:39

Az egyházat is átszövő karrierizmus és korrupció veszélyéről beszélt Ferenc pápa pénteken, most először utalva a Vatikánban kirobbant botrányra, ami miatt egy magas rangú vatikáni papot őrizetbe is vettek.

Ferenc pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli misén arról beszélt, hogy 

az egyháznak el kell kerülnie annak a csábítását, hogy „kettős életet” éljen. 

Mint mondta, azokra gondolt, akik az egyház szolgálata helyett az egyházat használják fel saját céljaikra. Az ilyen emberek szerinte papként úgy mutatkoznak be, mintha másokat szolgálnának, miközben valójában másokat használnak  ki.  Szomorúnak nevezte az „üzletelő” egyházat és a „karrierista, a pénzhez ragaszkodó” papokat, püspököket.

„A közéletben mindig van korrupció, a politikai és az egyházi életben is” – mondta Ferenc pápa a Straatnieuws holland hajléktalan-utcaújság pénteki számában megjelent interjúban. Hangsúlyozta:

Hívő ember nem beszélhet szegénységről, ha közben fáraóként él.

Ferenc pápa először reagált azokra a napokban Olaszországban megjelent könyvekre, amelyek a pápai államból kilopott dokumentumokkal kevéssé átláthatóként mutatják be a Vatikán pénzügyi működését és a jelentős egyházi vagyon kezelését. Az egyik könyv szerzője, Emiliano Fittipaldi újságíró például azt állítja, hogy a Vatikán egyik korábbi államtitkára például a római Bambino Gesù kórház támogatására szánt 200 ezer euróból újította föl a lakását. A másik könyvben, aminek a szerző, Gianluigi Nuzzi a „kereskedők a templomban” címet adta, olyan vádak szerepelnek, mint hogy a Vatikán ingatlanvagyona hétszer akkora, mint az a hivatalos könyvelésben látszik, és hogy a vatikáni papok és bürokraták a saját költségeikre költötték el azt a pénzt, amit a katolikus hívők a világ minden részéről szegényeknek szánt adományként gyűjtöttek össze. 

A két könyv kiszivárogtatott belső dokumentumokon és hangfelvételeken alapul, amit a vádak szerint a pápa tanácsadói,  Lucio Ángel Vallejo Balda, a katolikus bürokrácia egy magas rangú tagja spanyol tagja és Francesca Chaouqui PR-szakértő szivárogtatott ki. Mindketten annak a bizottságnak a tagjai voltak, amit Ferenc pápa hozott létre pont azért, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne megreformálni a Vatikán gazdálkodását. Vallejo Baldát a szivárogtatás vádjával őrizetbe is vették, míg Chaouqui szabadlábon védekezhet. 

A könyvek egyébként Ferenc pápát magányos harcosnak állítják be, aki ki akarja fehéríteni a katolikus egyház és a pápai állam pénzügyeit, de a körülötte lévő korrupt és átláthatatlan rendszer ezt megakadályozza. Elemzők szerint viszont a botrány ebben nagy segítségére lehet az egyházfőnek.