Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A németek is kémkedtek a barátaik után

2015.11.07. 14:18

A német titkosszolgálatok rendszeresen kémkedtek szövetséges országok, valamint különböző szervezetek után az egész világon - írja a Der Spiegel német hírmagazin.

"A BND (a német hírszerző szolgálat) rendszeresen kémkedett a "barátai", így például az Egyesült Államok, Lengyelország, Ausztria, Dánia és Horvátország belügyminisztériumai után" - olvasható a lapban.

A Der Spiegel, akárcsak más német hírközlő szervek már hónapokkal ezelőtt feltárták, hogy a BND kémkedett szövetséges országok után az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára, de a saját céljaira is. A mostani leleplezések még messzebbre vezetnek és feltárják a BND tevékenységének pontos mértékét.

A Der Spiegel szerint a német titkosszolgálatok nemcsak az EU-nál vagy az ENSZ-nél működő amerikai képviseletek után kémkedtek, hanem megfigyelték az amerikai pénzügyminisztériumot, továbbá számos németországi külföldi követséget, így az amerikai, a brit, a francia, a svéd, a portugál, a görög, a spanyol, az olasz, az osztrák, a svájci, de még a vatikáni képviseletet is. 

A németek nem kímélték az olyan nem kormányzati szervezeteket sem, mint az Oxfam, de a német titkosszolgálatok látókörében volt a svájci központú Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is.

A BND-t már korábban megvádolták azzal, hogy az NSA-val együttműködésben lehallgatta a francia külügyminisztériumot, a francia elnökséget, valamint az Európai Bizottságot.

Ezek a leleplezések annál is inkább zavarba ejtőek, mert annak idején Berlin élénken tiltakozott az Egyesült Államoknál, azzal vádolva az amerikaiakat, hogy kémkedtek a német kormány után.

Két évvel ezelőtt, 2013 őszén azok az értesülések, hogy az amerikaiak lehallgatták Angela Merkel kancellár telefonját, komoly feszültséget szítottak Washington és Berlin között. Akkor Merkel kijelentette: "barátok között egyáltalán nem megengedhető a kémkedés".

A német titkosszolgálatok a kancellária felügyelete alá tartoznak, és ez különösen kényelmetlen helyzetbe hozza Berlint.  A kormány október végén tett ígéretet arra, hogy megerősített felügyelet alá helyezi a titkosszolgálatokat, továbbá a BND és az NSA együttműködését.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft