Benedek
-4 °C
5 °C

Meghalt egy magyar turista egy szlovák barlangban

2015.11.07. 09:08

Életét vesztette egy magyar állampolgár péntek délután a gömörtornai karszt szlovákiai oldalán, miközben egy száz méter mély, kútszerű aknabarlangba, zsombolyba próbált leereszkedni - közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője. 

Adamkó Péter elmondta, hogy a baleset Aggtelektől tizenöt kilométerre, Pelsőc (Plesivec) község közelében történt. A balesetet szenvedett férfi nem barlangkutató, hanem ipari alpinista volt. 

A tragédia akkor történhetett, amikor a férfi a barlangban, hatvanméteres mélységben feltételezhetően rosszul kötött át, és emiatt negyven métert zuhant. Felszínen tartózkodó két társa közül az egyik a hatvanméteres mélységig utána ereszkedett, és látta, hogy a férfi lezuhant, ezért értesítette a helyi hegyi és barlangi mentőket. A holttestet a szlovák barlangi mentőszolgálat szombat hajnalban, három órakor hozta fel.

Adamkó szerint a turistáknak nem volt engedélyük arra, hogy a barlangba leereszkedjenek.

A Szlovák Hegyi-mető Szolgálat, a HZS információi szerint a 36 éves magyar állampolgár - aki két másik társával együtt ereszkedett a barlangba - a leereszkedés első szakaszát letudva pihenőt tartott, eközben lecsatolta magát a kötélről, megcsúszott és a mélybe zuhant. 

Miután a balesetről értesítették a hegyi-mentőket, 14 barlangász indult a szerencsétlenül járt férfi felkutatására. A mentés résztvevői pénteken a késő éjjeli órákban a barlang legalján bukkantak rá a férfira.

  A Csengő-lyuk (Zvonivá jama) a Szlovák karsztban található barlangok egyik legmélyebbike, 100,5 méter mély.