Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A román államfő kiment a tüntetők közé

2015-11-04T192813Z 72556001 GF20000045585 RTRMADP 3 ROMANIA-GOVE
2015.11.08. 21:18

Kiment a bukaresti Egyetem téren napok óta tüntető emberek közé este Klaus Iohannis román államfő, hogy meghallgassa követeléseiket, javaslataikat és személyesen is beszéljen velük. A televíziós közvetítésekben csak egyes mondatfoszlányok hallatszottak az elnök beszélgetéseiből. Iohannis az egyik tüntetőnek ezt mondta: „Most már nem hajlok az előrehozott választásokra".

Bukarestben és az ország nagyvárosaiban kedden kezdődött tüntetéssorozat, amelynek résztvevői a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik. A tüntetések hatására szerdán lemondott a korrupciós botrányba keveredett Victor Ponta miniszterelnök, és a kormány is követte.

A bukaresti tüntetők és az eseményeket kommentáló román újságírók a héten többször is számon kérték, miért nem jelent meg választói között Klaus Iohannis államfő, az egyedüli olyan politikus, akinek a legitimitását a tiltakozók sem kérdőjelezték meg.

Az elnök ehelyett előbb az elnöki palotába invitálta a tüntetők küldötteit, majd mikor azok elutasították, hogy képviselőket válasszanak maguk közül, pénteken megígérte, hogy felkeresi őket. A hét végére a tüntetéssorozaton résztvevők száma a kezdeti több tízezerről néhány ezerre csökkent.

Klaus Iohannis kevesebb mint fél órát töltött a téren, de a lökdösődést kivédeni próbáló testőrök és az operatőrök vastag gyűrűjében, a hátsó sorokból kiabálók hangzavara közepette nem sok lehetősége volt elmélyültebb eszmecserét folytatni a demonstrálókkal. Közben a „Korrupció öl", „Háromszázat, nem hatszázat (törvényhozót) akarunk", „Szabadíts meg a tolvajoktól" skandálás hallatszott.

Az államfő nem mondott beszédet, annak ellenére, hogy a többen azt skandálták, hogy adjanak neki hangosbeszélőt. Később Facebook-bejegyzésben összegezte az eseményt, miszerint sok „lázadást és reményt" látott a téren, és azt tanácsolta a jelenlévőknek, maradjanak aktív alakítói a közéletnek, mert csak összefogással tehetik olyanná Romániát, amilyennek mindannyian látni szeretnék.

Victor Ponta szerdai lemondása után az államfő egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. A pártok a konzultáció-sorozat első fordulójában előrehozott választásokat, vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet.

A szerdán lemondott román kormányfő maga helyett a magyarellenességéről ismert Mircea Dușă volt védelmi minisztert javasolta az ideiglenes miniszterelnöki tisztségbe, azonban Iohannis a Ponta-kormány oktatási miniszterét, Sorin Cîmpeanut nevezte ki ideiglenes kormányfőnek.

(Borítókép: tüntetők körvonalai a román parlament épületének kerítésén / Reuters)