Ervin
14 °C
22 °C

Kerítés, kordon, szögesdrót is lehet az osztrák határon

D  VG20151031031
2015.11.09. 11:12 Módosítva: 2015-11-09 12:28:55

Szerdán dönt az osztrák kormány arról, milyen megoldással zárják le a határátkelők környékét, hogy az érkező menekülteket a legális átkelőkhöz tereljék. 

Az Österreich értesülései szerint  Johanna Mikl-Leitner  belügyminiszter három lehetséges variációt terjesztett a kormány elé.

  1. A határátkelőktől mindkét irányba egy-egy kilométer távolságra kerítést építenek
  2. Valamivel hosszabb szakaszon zárják le a zöldhatárt, de ehhez a tömegrendezvényeknél alkalmazott fémkordonokat használnak
  3. Könnyen és gyorsan kialakítható és lebontható "technikai zárat" alkalmaznak (ezt közelebbről nem határozták meg, lehet akár NATO-drót vagy gyorstelepítésű katonai sánc is). 

A spielfeldi osztrák-szlovén határátkelőnél nemrég szögesdrótot telepítettek. Ez az osztrák kormány közlése szerint nincs összefüggésben a tervezett intézkedésekkel. Csak azért volt szükség rá, hogy a menekültek ne próbáljanak meg az autópályán sétálva Ausztriába jutni.

Az osztrák nagykoalíció konzervatív és szociáldemokrata pártja közben folyamatos harcban áll egymással. A néppárt azzal vádolja a szocdemeket, hogy a kompromisszumos megoldás kidolgozása előtt folyamatosan szivárogtatnak a sajtónak, és újabb és újabb ötletekkel állnak elő, amivel rombolják a kormány egységét. A bevándorlásellenes szélsőjobboldali ellenzéki párt, az Osztrák Szabadságpárt pedig feljelentette az osztrák kancellárt, az osztrák belügyminisztert, a védelmi minisztert és az osztrák vasutak illetékeseit a menekültáradat menedzselése közben "nap mint nap elkövetett törvénysértésekért". 

Ausztria október végén jelentette be, hogy fokozzák a határ védelmét, de minden politikus sietett leszögezni, hogy nem zárják le a határt és nem építenek kerítést Ausztria köré.