Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Soros nem támogatja a kötelező kvótákat

2015.11.09. 22:58

Soros György a hétvégén Isztambulban néhány újságíró előtt azt mondta, hogy ellenzi a kötelezően előíró kvótákat, mert

ezek nem működnek, ellentétesek az Európai Unió jogi keretével és a menekültekről szóló nemzetközi egyezménnyel.

Szerinte Európának "reális módon nehéz lenne több mint egymillió migránst felszívnia, mert azt csak önkéntes alapon lehet megtenni", ugyanakkor sok uniós ország nem hajlandó az önkéntes befogadásra.

Mint ismert Soros Györgyöt egy hete élesen bírálták a fideszes politikusok azért, mert állításuk szerint támogatja a menekültkvótákat. Kósa Lajos szerint az amerikai üzeletember anyagi érdekek miatt támogatja a menekültkvótát, ezért azt üzente neki, hogy kereskedjen máshol. Míg Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke azt mondta, hogy a menekültkérdéssel kapcsolatban kétféle álláspont van: Orbáné és Sorosé, márpedig aki a kvótákat támogatja, az a nemzetállamokat akarja gyengíteni.

Nehéz helyzetben lesz a Fidesz azok után, hogy Soros most pontosabban is kifejtette a véleményét a kérdésben. Mint a The Wall Street Journal blogjának beszámolójára hivatkozva az MTI írja, Soros szerint

  • együttműködésre van szükség Ankarával, mert a legtöbb migráns útja Törökországon át vezet,
  • olcsóbb és hatékonyabb lenne, ha "a menekülteket ott várakoztatnák, ahol vannak", erről pedig Európának Törökországgal, valamint Libanonnal és Jordániával is meg kellene állapodnia,
  • szerinte Törökországot az eddiginél többel, évente és személyenként 5 ezer euróval kellene kompenzálni, méghozzá azért, mert a megnövelt összegnek magában kell foglalnia a gyerekek oktatását is.

Mint mondta, becslések szerint mindennek a költsége meghaladja az évi 10 milliárd eurót, amit hivatalosan nem fogadnak el Európában, mert nem tudják, hogy honnan fognak ennyi pénzt előteremteni. Egyébként úgy tűnik, hogy Soros és Orbán véleménye ebben sem tér el annyira, Orbán ugyanis már többször kijelentette, hogy Törökországot anyagiakban és gesztusokban is támogatni kellene, biztonságos országnak kéne minősíteni és kiemelt partnerséget ajánlani neki.

Soros reagált az őt ért kritikákra is, mint mondta az általa és a Nyitott Társadalom Alapítvány által képviselt nézetek nem általánosan elfogadottak, de "kiállunk az elveink mellett".

Aktív szerepet vállalunk mindenütt, különösen szülőhazámban, Magyarországon, ahol álláspontunk közvetlenül ellentétes azzal, amit a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor képvisel, aki jelenleg támadja a nézeteimet.