Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Svéd szélsőjobboldaliak migránsoknak szórólapoztak

2015.11.09. 17:25
A bevándorlásellenes szélsőjobboldali Svéd Demokraták (Sverigedemokraterna) párt aktivistái szórólapokat osztottak hat ország húsz helyszínén a migránsoknak, arra szólítva fel őket, hogy ne menjenek Svédországba - közölte a párt egy szóvivője hétfőn a svéd állami televízióban.

A parlamentbe 2010-ben bekerült Svéd Demokraták a legutóbbi, tavaly szeptemberi választáson a szavazatok 13 százalékát kapták, a többi hét parlamenti párt azonban elutasítja az együttműködést velük. Az ellenzéki párt szórólap osztási akciójára egy parlamenten kívüli kampány keretében került sor, írja az MTI.

A görögországi Leszbosz szigeten előkerült egyik szórólapban például az áll, hogy Svédországban nincs se pénz, se munkalehetőség, se szállás a migránsoknak. A tömeges bevándorlás miatt pedig elszabadult az erőszak az országban.

A Södermanlands Nheter nevű lap szerint a szórólapokon az a valótlan állítás is szerepelt, hogy Svédországban tiltott egyebek között a nikáb és a burka, az egész testet és az arcot is eltakaró muszlim  női viselet.

A Svéd Demokraták valótlan képet festenek Svédországról és nem riadnak vissza a hazugságoktól sem, ha a propagandáról van szó - mondta Morgan Johansson svéd bevándorlásügyi miniszter a menekültválsággal foglalkozó uniós csúcsot megelőzően Brüsszelben.

Csak az előző héten tízezer ember adott be menekültkérelmet Svédországban, és Johansson figyelmeztetett, hogy nem áll rendelkezésre elegendő szálláshely a migránsoknak a skandináv államban.