Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hahó, turisták, ne menjetek haza! Itt minden rendben van, de komolyan!

2015.11.11. 19:21

Váratlanul megjelent Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Sarm-es-Sejk repülőterén szerdán, hogy személyesen próbáljon meg fellépni az üdülőváros rohamos léptékű kiürülésével szemben. A szemmel láthatóan jó kedvében lévő államfő a tömött reptéren egy testőrök alkotta gyűrű közepén végighaladva integetett a turistáknak, majd a CBC helyi műholdas hírtévének nyilatkozva azt mondta az MTI tudósítása szerint: „a látogatásunk célja, hogy megnyugtassuk az embereket Egyiptomon belül és kívül”.

Szíszi megismételte korábbi szavait, miszerint az elmúlt hónapokban az ország összes repülőterén jártak külföldi vizsgálóbizottságok, amelyeket Egyiptom tárt karokkal fogadott. "Azt akarjuk, hogy akik idejönnek, biztonságban töltsék az idejüket, mielőtt visszatérnek országaikba".

Egyiptom gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az idegenforgalomtól, amelynek egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk. Számos ország ugyanakkor határozatlan időre leállította a közkedvelt üdülőközpontba és más egyiptomi városokba irányuló járatait, miután egyre nő a gyanúja annak, hogy a másfél hete történt légi katasztrófát egy terroristák által a repülőre juttatott pokolgép okozhatta.

A szerencsétlenül járt orosz gép október 31-én zuhant le, 23 perccel azután, hogy Sarm-es-Sejkből felszállt Szentpétervár irányába. A merényletet sejtető forgatókönyvre London és Moszkva reagált a leghatározottabban; orosz és brit gépek naponta több ezer embert repítenek ki a Sínai-félsziget déli csücskén fekvő városból. A magyar utazók egyelőre azonban nem ijedtek meg.

Az Egyiptomba irányuló légi közlekedés felfüggesztését elrendelő országokról szólva Szíszi azt mondta: "Azt reméltem, hogy nem vetítjük előre a (jelenleg is tartó) vizsgálatok eredményeit. Ez az elhamarkodott lépés senkinek sem használ" - jelentette ki.

A legújabb fejlemények végzetes hatással lehetnek a 2011-es forradalmat követő káoszból kilábalófélben lévő egyiptomi idegenforgalomra. "Mindez ráadásul az orosz turistaszezon csúcsán történt" - mondta az MTI-nek Olga Csubarova, egy főleg orosz és ukrán turistákra specializálódott sarm-es-sejki szálloda helyettes menedzsere. "A következő hónapokra a foglalások a száz százalékot is elérték, de mostanra ez a szint hirtelen ötven százalékra esett vissza. Ha ez így megy tovább, és a foglalások tizenöt százalék alá zuhannak, nem lesz más hátra, mint hogy bezárjuk a boltot".

Tavaly hárommillió orosz turista érkezett Egyiptomba, ami a külföldi látogatók összességének egyharmadát tette ki. Moszkva szerint az idei év első öt hónapjában a külföldre látogató oroszok közel húsz százaléka utazott az észak-afrikai országba. A fiatal Csubarova szerint most csak az orosz tél elől a napos Sínai-félszigeten menedéket keresők legkitartóbbjai jutnak el Sarm-es-Sejkbe, orosz gépek híján az egyiptomi légitársasággal, Kairón keresztül érkezve.