Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kitoloncolás? Akkor inkább itt halunk meg!

2015.11.11. 06:31

Éhségsztrájkba lépett kedden az észak-csehországi Drahonicében lévő menekülttábor lakóinak egy része, akik elégedetlenek a táborban uralkodó állapotokkal, és attól tartanak, hogy a cseh hatóságok visszaküldik őket származási országukba - írta szerdán az MTI a cseh közszolgálati tévé tudósítása alapján. 

A menekülteket segítő evangélikus lelkész szerint a 44 éhségsztrájkoló közül 43 iraki állampolgár, akikhez egy szomáliai férfi is csatlakozott. Az éhségsztrájkolók egy része értesítést kapott a cseh hatóságoktól, hogy kitoloncolják őket az országból, valószínűleg ez vezetett a tiltakozáshoz - melyhez kapcsolódva egy nyílt levelet is közzétettek:

Többségünk elviselte őrizetbe vételünk első 90 napját, de fogságunk meghosszabbítását már nem fogadjuk el. A háború, a börtönök, az erőszak elől menekülünk, és most új háborúba és börtönbe kerültünk. Hazánkban mindegyikünk elvesztette valamelyik családtagját és hozzátartozóját. A hazánkban ránk váró halál elől menekülünk, ezért nem térhetünk haza. Akkor inkább itt halunk meg.

Drahonicében a prágai belügyminisztérium kimutatása szerint 144 illegális határátlépőt helyeztek el. A tárca az éhségsztrájkot nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A börtönből kialakított drahonicei menekülttábort október elején nyitották meg, befogadóképessége 240 fő. A cseh hatóságok eddig kizárólag férfiakat helyeztek el a táborban, ahol Robert Pelikán igazságügyi miniszter szerint az életkörülmények "normálisnak, elfogadhatónak minősíthetőek". Ezzel azonban nem értett egyet sem az emberi jogi miniszter - ott ilyen is van -, sem a cseh emberi jogi biztos, sem pedig a nemzetközi jogvédő szervezetek.