Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Finnországban már csak a sátrakban van hely a menekülteknek

2015.11.11. 06:57

Finnországban a következő hetekben fűthető sátrak és konténerlakások felállításával készülnek a menekültek fogadására, miután valószínűleg nem lesz elég hely a befogadóközpontokban. - írja az MTI a belügyminisztériumra hivatkozva.

Az országba októberben ugyan a szeptemberi 10 800-nál jelentősen kevesebb, összesen kicsivel több mint hétezer menekült jött, azonban november első hetében kétezren lépték át a finn határt, elsősorban Svédország irányából. Idén összesen 27 400 menedékkérőt regisztráltak Finnországban, ezzel az öt és fél milliós ország az Európai Unión belül az egy főre eső negyedik legtöbb menekültet fogadta be.

A hatóságok arra számítanak, hogy idén összesen 30-35 ezer migráns érkezik Finnországba, szemben a tavalyi 3600-zal, és ennyi emberre még az új fogadóközpontok megnyitásával sem lesz elég kapacitásuk.

Ezzel párhuzamosan a finn hatóságok arról is beszámoltak, hogy naponta érdekes módon átlag 50 iraki folyamodik útlevélért a helsinki nagykövetségen, mert vissza akarnak térni hazájukba. Arról nem tudni, hogy miért indult meg a visszavándorlás.

Finnországba elsősorban Irakból és Afganisztánból érkeznek menekültek. A múlt héten a hatóságok felfüggesztették a biztonsági félelmekre hivatkozó afgán menedékkérelmek feldolgozását, amíg felülvizsgálják, hogy veszélyes országnak minősül-e Afganisztán. Egyúttal pedig szigorították az iraki és szomáliai menedékkérőkre vonatkozó feltételeket arra hivatkozva, hogy javult a biztonsági helyzet e két országban.

Korábban a szomszédos Svédország is közölte, hogy immár nem tud lakhatást biztosítani az újonnan érkező menedékkérőknek, és az EU-tól kért segítséget az érkezők elhelyezéséhez. Stockholm idén 190 ezer menekült érkezésére számít.