Alfréd
-8 °C
2 °C

Legengszterezték Putyint a republikánus vitán

000 TS-Was8981064
2015.11.11. 14:30

A pengeváltások mentén az eddigieknél több idő jutott a tartalmi kérdésekre is a republikánus elnökjelöltek kedd esti, negyedik tévévitáján, amin a két héttel ezelőtti vitát megnyerő Marco Rubio floridai és a felmérésekben szintén erősödő Ted Cruz texasi szenátor megint jól szerepelt, de a közvélemény-kutatásokban szenvedő Jeb Bush is meggyőzőbb volt az eddigi vitákhoz képest. A botrányokba keveredett Ben Carson volt idegsebésznek sikerült elkerülnie, hogy minden róla szóljon, Donald Trump pedig újra elemében volt.

Bush Clintont és Trumpot szemelte ki

A Fox Business tévécsatorna, a Wall Street Journal és a Facebook által közösen rendezett vitán az első komolyabb összecsapás a bevándorlásról alakult ki, amiben Trump és Cruz került az egyik oldalra, míg Bush és John Kasich ohiói kormányzó a másikra.

Trump többek között azzal érvelt, hogy ki kellene toloncolni mind a 11 millió illegális bevándorlót, és falat kellene felhúzni az egész mexikói határra. Cruz megvédte Trump több álláspontját a kérdésben, aztán pedig az előző vitát idézve a média ellen is támadásba ment át.

Bush szerint viszont az adókat fizető, angolul tanuló, és büntetlen előéletű illegális bevándorlóknak legális státuszt kellene biztosítani. Szerinte Trump elképzelésével csak családokat szakítanának szét, és az ilyen felvetésekkel csak Hillary Clintonnak kedveznek. Bush a múltkori lepattanás után egyébként sem próbálkozott a rá leginkább veszélyes Rubio elleni támadásokkal, ehelyett Trumpra koncentrált, és többek között arra ment rá, hogy minden kérdésnél próbálja támadni Clintont.

A meglehetősen támadó szellemben kiálló, többször mások szavába vágó Kasich szerint viszont mindenki tisztában van vele, hogy nem lehet csak úgy visszabuszoztatni az illegális bevándorlókat. „Ez egy hülye érvelés, nem egy felnőttes érvelés" – mondta.

Marco Rubio járt a legjobban, aki valaha még egy, a szenátusban megszavazott, de a képviselőházban elkaszált bevándorlási reform egyik fontos szószólója volt, aztán kihátrált mögüle, miután a konzervatív bázisnál nem szerzett volna a legjobb pontokat a véleményével. Most azonban nem is kellett belefolynia a vitába, és így elkerülte az erre vonatkozó kérdéseket is.

Trump nem fogná vissza Putyint Szíriában

A külpolitika mentén is egymásnak mentek a jelöltek. Trump szerint ha az Egyesült Államok megdönti Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmát, akkor valaki sokkal veszélyesebb is kerülhet a helyére. Többek között arról beszélt, hogy az orosz bombázásokba kezdő Vlagyimir Putyin elnök felőle nyugodtan szétverheti az Iszlám Államot Szíriában.

„Putyin egyszerűen egy gengszter" – mondta a vitába bekapcsolódó Rubio, aki szerint az orosz elnök csak a geopolitikai erőfitogtatásból ért. Rubiónak egyébként megint sikerült egy letisztult külpolitikai monológgal előállnia, amiben az is előjött, hogy szerinte Obama kevesebb tisztelettel kezeli Izraelt, mint Iránt.

„Nem így működik a világ" – replikázott Trumpra Bush is, aki azzal érvelt, hogy nem lehet társasjátékként felfogni a szíriai helyzetet, „ez nem egy Monopoly." Bush szerint az Egyesült Államoknak nem a világ csendőrének, de a világ vezetőjének kell lennie.

A szíriai repüléstilalmi-övezet bevezetése mellett is kardoskodó Carly Fiorina, a HP volt vezérigazgatója pedig azzal is odaszúrt Trumpnak, hogy ő személyesen is találkozott már az orosz elnökkel, nem csak a tévén keresztül látta Putyint.

Carsont nem szorították a sarokba

A vitán emellett gazdasági és belpolitikai témákat is érintettek. „A hegesztőmunkások többet keresnek, mint a filozófusok. Több hegesztőmunkásra, és kevesebb filozófusra van szükségünk" – mondta Rubio az oktatásról.

Cruz a szövetségi adóhatóság megszüntetését is elképzelhetőnek tartotta, és adómentességet ígért az exportáló amerikai cégeknek. A texasi szenátor viszont azért megidézte kicsit az idei küzdelemtől már vissza is lépő Rick Perry volt texasi kormányzó elhíresült 2011-es beégését, amikor nem tudta felsorolni a három kormányzati szervet, amit megszüntetett volna. Cruz most ötöt sorolt fel, de a kereskedelmi minisztériumot kétszer sikerült mondania.

Carson a 15 százalékos egykulcsos adó bevezetése mellett szólalt fel. A több felmérésben Trumpot az előző hetekben már beelőző visszavonult idegsebész most beszélt a legkevesebbet, és többször is látszott, hogy ingatag talajon jár a válaszaival. Viszont senki nem indított lényegi támadást Carson ellen az önéletrajzi könyvét körüllengő botrányok miatt, amikről a volt idegsebész már azt állítja, csak félreértelmezték az állításait.

A szokásosnál jobban elengedte magát a libertariánus Rand Paul kentucky szenátor is, aki Rubióval a hadi kiadásokról vitázott, emellett felhívta Trump figyelmét arra, hogy miközben a csendes-óceáni partnerségi egyezményt (TPP) azzal támadta, hogy Kínának kedvez, Kína nem is részese a 12 ország közötti megállapodásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!