Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Hónapokra eltűnnek az orosz turisták Egyiptomból

2015.11.11. 07:17

Várhatóan több hónapig nem közlekedhetnek majd utasszállító repülőjáratok Oroszország és Egyiptom között - közölte Szergej Ivanov, az orosz elnöki hivatal vezetője az MTI szerint. A Kogalymavia légitársaság Boeing 737-esének október 31-i felrobbantása miatt Ivanov egyúttal a biztonsági intézkedések javítását szorgalmazta Sarm-es-Sejk, a másik népszerű vörös-tengeri üdülőhely, Hurghada, valamint az egyiptomi főváros, Kairó repterein. A felfüggesztett orosz járatok elsősorban ezen három repteret használták.

Azt illetően az orosz kormány továbbra sem foglalt állást, hogy mi okozhatta a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépének tragédiáját, amelyben 224-en vesztették életüket. Ahogy arról írtunk, a terrortámadás elismerése súlyos presztízsveszteséget jelentene Putyinnak - miközben ma már nagyon valószínűnek tűnik, hogy a gépet egy, a fedélzetére csempészett bomba robbantotta fel. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök még hétfőn is csak "egy nem zárható ki"-ig jutott, de az orosz kormány intézkedései egyértelműen arra utalnak, hogy ők is terrortámadásnak tartják a tragédiát:

  • külön légihídon hozták haza a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyről ott rekedt állampolgárait
  • és ahogy az előbb írtuk, a reptéri biztonsági szabályok szigorítását követelik Egyiptomtól

Az Iszlám Állam azonnal magára vállalta az állítólagos merénylet elkövetését, azt hangoztatva, hogy az megtorlás Oroszország szíriai beavatkozásáért. Egyiptom viszont továbbra is balesetről beszél, sőt, nyugati összeesküvésnek tartja a terrortámadás elméletét, mely az ország GDP-jének hatodát termelő turizmus bedöntésére irányul.   • Vennék
  • Hírek