András, Andor
-3 °C
3 °C

80 kilométeren épül a szlovén kerítés

2015-11-11T120630Z 1444757284 GF20000054647 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.11.12. 08:57
Egy másfél kilométeres szakaszon már elkészült a műszaki határzár Szlovéniában, de 80 kilométeren tervezik megépíteni. Ausztria egy 700-800 méteres szakaszon zárják le a zöldhatárt a Sentilj-Spielfeld határátkelő környékén.

Naponta mintegy 10 ezer migráns torlódik fel a macedón-szerb és a szerb-horvát határon, az osztrákok bővítik a befogadó kapacitást - számoltak be az M1 aktuális csatorna tudósítói csütörtök reggel.

A szerb-horvát határról, a szerbiai Sidről azt jelentette a tudósító, hogy szerdán 10 ezren lépték át a határt a településnél. A szerb és a horvát hatóságok megállapodása szerint a horvát vonatok, horvát rendőrökkel a fedélzetükön átjönnek a szerb oldalra és onnan szállítják a menekülteket tovább Szlovénia felé. Ugyanakkor a hatóságok csütörtökön is további 10 ezer migráns érkezésére számítanak.

Hasonló hírekről számolt be az M1 tudósítója a macedón-szerb határról, a szerbiai Presevóból. Ezek szerint ott naponta 11 ezer menekült torlódik fel és kilométeres sorokban állva várnak arra, hogy továbbszállítsák őket. 

A tudósítás szerint a szlovének egy 80 kilométeres szakaszon tervezik a műszaki zár, vagyis a kerítés megépítését, amelyből már 1,5 kilométernyi szakasz készült el. Ugyanakkor az osztrák kormány egyelőre nem döntött az úgynevezett szárnyas kapu kibővítéséről a Sentilj-Spielfeld átkelő közelében. Amennyiben pénteken megszületik a döntés, akkor egy 700-800 méteres szakaszon zárják le a zöldhatárt a határátkelő környékén - hangzott el.

A kvótarendszer egészségügyi kockázatot jelent a magyar kormány szerint

A migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszer hasonló veszélyeket rejt járványügyi szempontból, mint a menekültáradat - jelentette ki Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában. Példaként említette: eltérő belső baktériumflórával rendelkeznek és nem természetes számukra az egészségügyi szűrés, illetve az oltások alkalmazása. További gondot okozhat, hogy Afganisztánban és Pakisztánban ma is magas a járványos gyermekbénulásos esetek száma - sorolta.