Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Állapotos nővel álcázták magukat az izraeli kommandósok

2015.11.12. 12:06
Izraeli kommandósok csütörtök hajnalban egy hebroni palesztin kórházból szállítottak el egy sebesült merénylőt, és az akció közben agyonlőttek egy palesztint - értesült az izraeli média csütörtökön. Az izraeli kommandósok nem mindennapi módon álcázták magukat: arab ruhákat vettek fel, és úgy tettek, mintha egy állapotos nőt kísérnének a kórházba.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét közlése szerint a biztonságiak egy három héttel ezelőtti késeléses merénylet elkövetőjének, Azzam Salaldének az elfogásáért hajtottak végre rajtaütést a hebroni kórházban, amely a Jordán folyó nyugati partján lévő palesztin területen található. 

A művelet közben az izraeliek lelőtték Salalde unokatestvérét, aki állításuk szerint megpróbált rájuk támadni - közölte a Háárec című újság honlapja alapján az MTI.

A húszéves Salalde a múlt hónapban egy ciszjordániai kereszteződésben támadt késsel egy 58 éves izraeli férfira, de az rálőtt támadójára. Salalde megsebesült, de sikerült elhagynia a helyszínt, és azóta a hebroni al-Ahali kórházban feküdt. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint családjának több tagja is a szélsőséges palesztin Hamász szervezet aktivistája. 

Így álcázták magukat a kommandósok

A kórház igazgatója a palesztin rádiónak elmondta, hogy az izraeli kommandó két minibusszal érkezett, és civilbe öltözött tagjai látszólag egy állapotos asszonyt kísértek a szülészetre. A főkapun át jutottak be az épületbe. Az Ynetnews-on videó is található az akcióról.

Salalde kórtermében fegyvert fogtak az egészségügyi személyzetre, és a sebesültet őrző testvérét az ágyához kötözték. A fürdőszobából viszont előbukkant a merénylő unokatestvére, akit lelőttek.

A történtek után a Sin Bét közleményt adott ki, mely szerint nem engedi, hogy bárhol is elrejtőzzenek a terror végrehajtói. 

A szeptember közepe óta tartó palesztin zavargásokban eddig tizenkét izraeli vesztette életét. Legkevesebb hetvenhat palesztin halt meg az erőszakhullámban, közülük negyvennégyet merényletek végrehajtása közben vagy után öltek meg az izraeli biztonságiak.