Konrád
8 °C
26 °C

Egy héttel az orosz gép tragédiája előtt szóltak, hogy merénylet jöhet

2015.11.13. 07:37

Egy héttel az orosz gép tragédiája előtt az amerikai és a brit titkosszolgálat figyelmeztette az egyiptomi járatokat fenntartó légitársaságok pilótáit, hogy ne repüljenek hosszasan 25 ezer lábnál (7620 méter) mélyebben, Sarm-es-Sejk felé tartó útjukon a Sínai-félsziget felett, mert tartani lehet attól, hogy az Iszlám Államnak (IS) vannak olyan fegyverei, amelyekkel ilyen magasságban már veszélyt jelenthetnek a gépekre.

Minderről a Focus című német hírmagazin számolt be – írta az MTI. A magazin kitért arra is, hogy a sarm-es-sejki repülőtér – nyomozói körökből származó információk szerint – ráadásul számos biztonsági hiányosság meglétét elismerte. 

Időzítő volt a gépen?

Továbbra is csak találgatások vannak arról, hogy volt-e bomba az október 31-én a Sínai-félsziget felett megsemmisült orosz utasszállítón. 

A legtöbb nyilatkozat szerint merényletről van szó, ezt a verziót már esélyesnek tartja a támadás lehetőségét eleinte elvető orosz fél is, de mindeddig egyértelmű bizonyíték nincsen arra, hogy bomba okozta volna a robbanást a 9,5 kilométer magasan repülő gépen.

A vizsgálathoz közeli névtelen forrásokra hivatkozó sajtó most újabb hírre állt elő: a Fox News úgy tudja, időzítő is volt a gépen, de bár az nem derült ki, hogy a szerkezet bizonyítékként is megvan, vagy csupán terroristák lehallgatott beszélgetéseiből derült rá fény.

A beszámoló szerint az időzítő 120 perces volt. A gép a felszállás után 23 perccel robbant fel, tehát nagyjából másfél órával az indulás előtt kerülhetett a gépre, ami a vizsgálatot végzők szerint csak Sarm-es-Sejk repülőterének egyik beépített munkatársa révén volt lehetséges. 

A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy Washington kész minden információt megosztani az orosz féllel.

Moszkva egyelőre nem biztos a terrortámadásban, de lényegében elismeri, hogy ez a gép tragédiájának oka. (Az Iszlám Állam korábban már magára vállalta az akciót az orosz légierő szíriai beavatkozására hivatkozva.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök november 6-án állította le az orosz légitársaságok egyiptomi járatait. Dmitrij Medvegyev kormányfő szerint jó ideig nem fognak még gépeik az országba repülni.