Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Élő
DMOHA20151115020

A legfontosabbak

2015. november 14., 19:21
129-re nőtt az áldozatok száma
2015. november 14., 15:19
300 sérült került kórházba
2015. november 14., 15:08
Azonosíthatták az egyik támadót
2015. november 14., 11:54
AFP: Az IS vállalta a támadásokat
2015. november 14., 09:55
128 áldozat, 180 sérült
2015. november 14., 00:17
Mozgósítják a katonaságot
2015. november 13., 23:40
100 embert ejtettek túszul
2015.11.15. 22:26

Fontosabb részletek

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Marseillaise, vagyis a francia nemzeti himnusz csendült fel a New York Knicks - New Orleans Pelicans kosárlabda mérkőzésen ma. A nemzeti jelképeikre oly büszke amerikaik így fejezik ki szolidaritásukat.

    A francia himnusszal kezdődött az amerikai kosármeccs
  • - ezt állítják az AP hírügynökség rendőrségi forrásai. Eszerint szombat reggel, pár órával a merényletek után a francia rendőrök megállították Salah Abdeslamot, ellenőrizték a személyi igazolványát, majd továbbengedték. Most nagy erőkkel keresi őt a rendőrség, hiszen azóta kiderült, hogy a fivéreivel ő is közreműködött a merényletek végrehajtásában.

  • A francia védelmi miniszter azt mondta, hogy a bombázással először is "elpusztítják az Iszlám Állam parancsnoki állásait és a fegyverraktárat", "a másik cél pedig a kiképzőtábor megsemmisítése".

  • A francia védelmi miniszter bejelentette, hogy "masszív bombázást" kezd a francia hadsereg az Iszlám Állam ellen a fővárosuknak tartott Rakkában. 10 vadászrepülő már 20 bombát le is dobott. (Le Figaro)

  • A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát - jelentette a France2 francia közszolgálati televízió.

    Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, és onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, és a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét - hangzott el a francia köztelevízióban.

  • Számos templomban, köztük a párizsi Notre Dame-ban és a zsinagógákban is a párizsi merényletek áldozataira emlékeztek az istentiszteleteken. A Notre-Dame-ban tartott misére Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere is ellátogatott.

  • Élete legszomorúbb élményének nevezte a New Yorkban élő Alex Malloy tegnap esti taxizását, amikor egy muszlim taxisofőr kocsijába ült be. A férfi Twitterén osztotta meg az élményt, miszerint a sofőr sírva fakadt, amikor ő beszállt a kocsiba, és azt mondta, már két órája senki nem akar utazni vele annyira rettegnek tőle. Malloy szerint a férfi többször megköszönte, hogy beült mellé, és végigsírta azt a 25 percet, amíg hazaszállította őt. Malloy közben végig azt bizonygatta neki, hogy ő nem tehet arról, ami történt.

    A fiatal taxisofőr attól félt, soha többet nem fog vele senki utazni, mert nem érzik magukat biztonságban a kocsijában. Malloy azt mondta a Huffington Postnak, hogy kénytelen volt megírni ezt a szomorú élményt, és arra kér mindenkit, hogy ne általánosítson. Tweetjét azóta 50 ezren osztották meg.

  • Itt tört ki, ugye, a pánik a durranások miatt nemrég. A környező éttermek, vendéglátók azonban bezártak.

  • Visszatérnek a jövő évben a Közel-Keletre Dánia harci gépei, amelyek tavaly részt vettek az Iszlám Állam iraki állásai elleni légicsapásokban - közölte vasárnap Kristian Jensen dán külügyminiszter sürgetve, hogy terjesszék ki a harci gépek mandátumát a szélsőséges dzsihadista szervezet szíriai állásai elleni légitámadásokra is. Dánia 2014-ben hét F16-os repülőgéppel támogatta az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásait Irakban, szeptemberben azonban kivonta a repülőgépeket a térségből karbantartásra és hogy a legénység pihenni tudjon.

    "Amilyen gyorsan csak lehet, vissza kell küldenünk a dán F-16-ososkat. A kormány reméli, hogy egy szélesebb körű mandátummal térhetnek vissza, hogy lehetőség legyen az Iszlám Állam elleni harcra bárhol is legyen az, akár a szíriai határ egyik vagy másik oldalán" - közölte a külügyminiszter a Berlingske című napilappal.

  • A párizsi kórházak közleményben tisztázták a sajtóhíreket. Ezek szerint mégsem halt meg három sebesült. (Le Figaro)

  • Meglepő javaslatot tett Nicolas Sarkozy volt és újabb elnökségre készülő volt államfő a TF1 francia televízióban. Szerinte a hatóságok, titkosszolgálatok által radikálisként számon tartott embereket házi őrizetbe kell zárni, és elektronikus nyomkövető karperecet kell rájuk adni. Sarkozy szerint 11 500 ilyen ember van most Franciaországban.

  • Káromkodásokkal tarkított kirohanásban szidta, és többek között gyáva férgeknek és az emberiség szégyenének nevezte a párizsi támadókat Jason Manford, Amerikában igen népszerű komikus. Manford a bejegyzés után azt vette észre, hogy a Facebook letiltotta a profilját, mert az indoklásuk szerint bejegyzése ellenkezett a szabályzattal.

    Manford többek között azt fejtegette, hogy egy vallás istene sem kérhet ilyen dolgokat, vagy ha igen, akkor az az isten sem különb náluk, és hogy reméli hogy a támadók hasonló kínok között fognak majd elpusztulni. Mindezt ennél sokkal cifrábban.

    Manford bejegyzését azonnal letiltotta a Facebook, de Twitteren még tovább osztották, ahol iszlámellenesnek kiáltották ki a humoristát, mások meg dicsérték őszinteségéért. Manford profilját csak órákkal később állította vissza a Facebook, a bejegyzését azonban törölték. 

  • A francia államfő hétfőn délben a Sorbonne egyetemre megy, és egyperces néma csenddel emlékezik ott az áldozatokra - tudta meg az AFP hírügynökség. François Hollande azért ezt a helyszínt választotta, mert az áldozatok között sok fiatal volt, illetve

    a Sorbonne a fiatalság és a tudás, Párizs és a francia nemzet szimbóluma

    - mondták az elnöki palotában dolgozó források. Az államfőt a miniszterelnök és az oktatási miniszter is elkíséri.

  • A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren egy ideig senki nem engedtek se ki, se be, ugyanis egy elhagyott csomagot találtak. Kihívták a tűzszerészeket, a csomagot egy speciális fallal elkerítették.

  • Ile-de-France kulturális intézményeit, múzeumait, kiállítótermeit hétfőn délután egy órakor újra kinyitják - jelentette be Fleur Pellerin kulturális miniszter. Szombat óta a merényletek miatt minden múzeum zárva tartott Párizsban és környékén. (Le Figaro)

  • Videón a pánik

    Az emberek egy lövés- vagy robbanásszerű hangokat hallottak, és elkezdtek rohanni. Egy helyszínen lévő nő a Twitteren posztolta, hogy tört ki a pánik. Nézze meg itt.

  • Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint jelenetős részben Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója okozta a globális terrorizmus fellángolását.

    A párizsi merényletekkel kapcsolatban Ukrajna állampolgáraihoz vasárnap intézett televíziós üzenetében Jacenyuk hangsúlyozta, hogy Oroszország tudatosan sértette meg az 1994-ben aláírt budapesti memorandumban Ukrajnának nyújtott biztonsági garanciákat, amelyeket cserébe kapott azért, mert önként lemondott atomfegyvereiről.

    Szerinte nincs kétsége afelől, hogy az ellenséges lépések, úgymint "a Krím Oroszország általi bekebelezése, a Donyec-medence elfoglalása, az erőszakos fenyegetések a Kreml részéről előmozdították a globális terrorizmus" kiteljesedését.

  • A török hatóság egy névtelenséget kérő vezetője bejelentette, hogy egy "hatalmas merényletet" akadályoztak meg Isztambulban pénteken, a párizsi terrorcselekmények napján. (AFP)

  • Nincs közvetlen terrorveszély Magyarországon

    Továbbra sincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon, nincs olyan információ, amiből arra lehetne következtetni, hogy magyar emberek közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1-nek. Orbán Viktort is elengedik a magyar-norvég meccsre.

  • Három sebesült meghalt, ezzel 132-re nőtt a merényletek halálos áldozatainak száma. 42 ember még mindig az intenzív osztályon van - közölték a Figaro kórházi forrásai.

  • - legalábbis a Le Monde rendőrségi forrásai ezt mondják. Néhány petárda durrant a Köztársaság téren, emiatt estek kétségbe az emberek. De nincs szó újabb terrorcselekményről. Azért kérdés, hogy ki képes petárdázni egy ilyen helyzetben.

  • A Figaro a közösségi oldalakra hivatkozva azt írta, hogy a Köztársaság térnél tört ki pánik. Itt ezrek tartottak megemlékezést, habár minden tömegrendezvény be van tiltva.

    Valami robbanás- vagy lövésszerű hangot hallottak, sokan bemenekültek az ott lévő éttermekbe. Az Express helyszínen lévő tudósítója szerint vaklárma az egész.

  • Pánikhelyzet van Párizsban, elképesztően sok rendőrautó halad az utcákon - közölte az M1 tudósítója. Meg nem erősített hírek szerint valamilyen robbantás vagy lövöldözés történhetett. Az RTLKlub Híradója is robbantásról számolt be.

  • A párizsi merényletek utáni teendőkről, vagyis elsősorban a szíriai helyzetről.

    A Fehér Ház tájékoztatása szerint a két elnök egyetértett abban, hogy Szíriában tűzszünetre és egy olyan politikai átmenetre van szükség, amely az ENSZ közvetítésével a szíriai rendszer és az ellenzéke között folytatandó tárgyalások eredményeként valósul meg. Obama üdvözölte az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szembeszálló országok erőfeszítéseit, és méltatta a szervezet elleni orosz katonai fellépést.



    Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak elmondta, hogy alapvetően a szíriai helyzetet tekintette át a két vezető. Bár a terrorizmus elleni küzdelem stratégiai céljait illetően nagyon közel áll egymáshoz az orosz és az amerikai álláspont, a taktikát illetően továbbra is nézeteltéréseik vannak - fogalmazott Usakov.

  • A francia rendőrség körözést adott ki egy brüsszeli születésű férfira, akinek köze lehetett a pénteki merényletekhez. Abdeslam Salah fotóját is közölték a Twittteren.

    A rendőrség kéri a szemtanúktól, hogy aki tud a hollétéről, hívja a rendőrséget, ne intézkedjen, mert "veszélyes személyről" van szó. Ő az egyik fivér a három közül.

  • Gyertyagyújtással lehet emlékezni az áldozatokra az Akvárium klub teraszán. Kevesen vannak, de folyamatosan jönnek az emberek, kicsit maradnak, aztán mennek. Többen jönnek gyerekekkel.

  • A nap folyamán kiderült, hogy a merénylők között volt három fivér, közülük pedig egyet még keres a rendőrség. Immár hivatalos, hogy a belga rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki rá. Az első fivér meghalt a Bataclannál, felrobbantotta magát, és sikerült azonosítani a holttestét, a másodikat pedig már őrizetbe vették Belgiumban. (Le Figaro)

  • Három hónapra meghosszabbítaná a szükségállapot kihirdetését a francia államfő - értesült a Le Figaro. François Hollande délután erről tárgyalt a parlament és a francia Szenátus vezetőivel. A hosszabbításhoz ugyanis módosítani kell a törvényeket.

  • Pár órája jelent meg pár kép a magyar kormányfő Facebook-oldalán a reggeli zászlófelvonásról. Mára nemzeti gyásznapot hirdettek Magyarországon.

    National day of mourning for victims of the Paris terror attacks.

    Posted by Orbán Viktor on Sunday, 15 November 2015
  • Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - közölte Helena Biocic, a horvát belügyminisztérium szóvivője vasárnap a Hina horvát hírügynökséggel.

    "A francia hatóságok által lekérdezett illető személyazonosságát megvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy október 8-án az opatovaci sátortáborban nyilvántartásba vették. A biztonsági vizsgálatok megállapították, hogy nincs rendőrségi priusza és nem áll nemzetközi körözés alatt. A személyt Horvátországban regisztráltuk, majd  folytatta útját a schengeni országok felé, elhagyta Opatovacot és Magyarországra, majd Ausztriába távozott" - mondta a szóvivő. Biocic hozzátette: amennyiben nemzetközi körözés alatt állt volna, külön választják és a megfelelő eljárás alá vonják.